KTM Forums banner

1290 Super Adventure R Wyciek płynu chłodniczego

35K views 33 replies 15 participants last post by  nitin00  
#1 ·
Właśnie kupiłem KTM 1290 Super Adventure R z 2022 roku. Ma przejechane około 1100 mil. Ostatnio zauważyłem małe kałuże płynu zbierające się w osłonie pod silnikiem. Zabrałem go do dealera i mają go już około tygodnia. Po rozmowie z nimi dzisiaj wygląda na to, że nie są pewni, skąd pochodzi wyciek. Powiedzieli, że nie wydaje się to być płyn hamulcowy, sprzęgłowy ani chłodniczy. Pomyślałem więc, że zajrzę na kilka forów, żeby zobaczyć, czy uda mi się uzyskać pomoc.

Po dość szybkim przeszukaniu natknąłem się na posty o motocyklach, z których wycieka płyn chłodniczy z okolic węży chłodnicy, a także z okolic obudowy termostatu. Zastanawiałem się, czy to może być mój problem. Załączam kilka filmów z wycieku. Przepraszam, jeśli nie są najlepsze, ponieważ kilka zdjęć pochodzi z filmów.

Attachments

#3 ·
Kupiłem właśnie KTM 1290 Super Adventure R z 2022 roku. Ma obecnie przejechane około 1100 mil. Ostatnio zacząłem zauważać małe kałuże płynu zbierające się w osłonie pod silnikiem. Zabrałem go do dealera i mają go już około tygodnia. Po rozmowie z nimi dzisiaj wygląda na to, że nie są pewni, skąd pochodzi wyciek. Powiedzieli, że wydaje się, że nie jest to płyn hamulcowy, sprzęgła ani chłodniczy. Pomyślałem więc, że wejdę na kilka forów, żeby zobaczyć, czy uda mi się uzyskać pomoc.

Po dość szybkim wyszukiwaniu natknąłem się na posty o motocyklach, z których wycieka płyn chłodniczy z okolic węży chłodnicy, a także z okolic obudowy termostatu. Zastanawiałem się, czy to może być mój problem. Załączam kilka filmów z wycieku. Przepraszam, jeśli nie są najlepsze, ponieważ kilka zdjęć to zrzuty z filmów.
Jeszcze nie mam tego motocykla, ale badałem go online i wczoraj znalazłem ten film. Wygląda na to, że ten facet miał bardzo podobny problem.

#4 ·
Dzięki wam obu za szybką odpowiedź. Doceniam to.

Mohawk, Zdecydowanie nie woda. Ma lepkość olejku dla dzieci. Zdecydowanie jest trochę tłusty w dotyku.

Wgeorge1376, To zdecydowanie wygląda obiecująco. Płyn wygląda podobnie, a zacisk, który facet na filmie wymienił, wydaje się być bezpośrednio nad miejscem, w którym cieknie u mnie. Poszedłem i wysłałem go do działu serwisu.

#5 ·
Mam ten sam problem…spójrz na prawą stronę i prześledź krople aż do prawego kąta pompy wodnej. Tam jest mój problem. 1290 były w przeszłości wysyłane z tym elementem jako owal, ale myślałem, że KTM wyciągnął z tego wnioski…domyślam się, że musieli wyciągnąć jakieś stare części lub nie usunęli wszystkich wadliwych części z magazynu. W każdym razie, ten element może mieć kształt owalu i bez względu na to, jak mocno zacisniesz zacisk, będzie kapać. Trzeba zamówić nową część i sprawdzić, czy jest okrągła i wymienić…moja jest zamówiona. Daj mi znać, czy to stamtąd cieknie!

#7 ·
Jak dotąd brak rozstrzygnięcia. KTM odpowiedziało: „to nie jest znany problem”, a jednak w tej samej formalnej odpowiedzi szukają w zapasach, aby znaleźć jeden egzemplarz do wysłania. Jest inny klient, który ma ten sam problem i w zeszłym tygodniu założył dwa zaciski do węży, aby sprawdzić, czy to rozwiąże problem i czeka, aby zobaczyć, czy to „naprawa”.

Jeśli KTM za to nie zapłaci i/lub tego nie uzna, kupuję nową część (dajcie znać, czy ktoś zna aluminiową część jako „ulepszenie”), a także zamówiłem węże Samco do pełnego zestawu 1290 SAR. Jeśli zamierzam zdjąć pompę wodną, ​​wymienię również wszystkie węże na ulepszone, ponieważ wiadomo, że ulegają awarii, więc równie dobrze można je wymienić w tym samym czasie. Samco ma mocniejsze zaciski, które mogą rozwiązać problem.

To jedyny sposób, aby pokazać KTM, że ich część jest owalna, a nie okrągła. Odmówili nawet przyznania, że ​​był to problem w przeszłości (co można obalić wyszukiwaniem w Internecie). Fakt, że dwóch w moim warsztacie to ma, a wy na tej stronie macie te problemy, również trudno mi uwierzyć, że to nie jest „znany problem”.

Nie jestem pewien, dlaczego KTM nie pomaga, ale zaczyna być frustrujące.
Oto jeden film z dowodem z 790: www.YouTube.com/watch?v=KB08LIG0wN8
To wyraźnie pokazuje owal w porównaniu do poprawnego okrągłego połączenia, o którym KTM twierdzi, że nigdy nie słyszało????
Oto szybki przegląd węży Samco i dlaczego zamierzam ich użyć: www.YouTube.com/watch?v=POj7-dyBmkg

Dajcie mi/innym znać, czy ktoś otrzyma rozwiązanie lub biuletyn serwisowy w tym procesie, ja zrobię to samo. Obawiam się, że będę musiał zapłacić z własnej kieszeni, dopóki nie będę mógł wyjąć części z roweru, zrobić zdjęcia i udowodnić, że jest zdeformowana. Nie chcę tego robić, ale mogę zapłacić za to, aby to zrobić, aby KTM nie mógł powiedzieć, że zdeformowałem to sam i że było to spowodowane tym, że nie korzystałem z technika serwisowego. Z tego powodu mogę zdecydować się na rozebranie tego i zainstalowanie węży tylko po to, aby upewnić się, że nie ma wymówki, której KTM może użyć, a także po zwrocie kosztów wszystko będzie u dealera, a nie rekompensata za czas osobisty (nie jestem pewien, czy w ogóle mogliby to zrobić)?

W każdym razie będę współpracował z dealerem w tej sprawie i będę stosował się do jego rad, ponieważ nie chcę wydać setek dolarów tylko po to, aby usłyszeć, że tego nie pokryją. To jak problem z jajkiem i kurczakiem. Nie możesz otrzymać części objętej ubezpieczeniem, chyba że możesz udowodnić, że jest wadliwa, ale aby udowodnić, że jest wadliwa, musisz wykonać pracę i ją usunąć. Następnie musisz upewnić się, że nowa część jest prawdziwa i nie jest wadliwa, więc musisz ją zamówić z wyprzedzeniem, co nie będzie objęte ubezpieczeniem, ponieważ obecnie „nie są świadomi tego problemu”.

Czy to tylko KTM, czy to standardowy problem ze wszystkimi problemami z motocyklami, które pojawiają się z gwarancją? Gdyby to był samochód, zamówiliby znaną dobrą część, po jej otrzymaniu przeprowadzili naprawę, a następnie objęliby ją gwarancją, niezależnie od tego, czy byłaby to ostateczna naprawa, czy nie. Wyeliminują tę możliwość przyczyny, a następnie przejdą do następnej, jeśli nadal będzie mały wyciek. Rozpływam się, bo jestem sfrustrowany… przepraszam, ale jeśli znajdę rozwiązanie, podzielę się nim, ponieważ nie chcę, żeby ktoś inny musiał mierzyć się z cyrkiem braku odpowiedzialności, przez który przechodzę. Podziel się również, jeśli znajdziesz klucz do zagadki.

Z poważaniem,

#9 ·
@Cedricthebrave tak, dokładnie tak samo jak u mnie, pochodzi z tego samego miejsca, a następnie kapie w dół po żebrowanej części do miski. Uważam za dziwne, że jest dokładnie tak samo, jeśli nie ma znanego problemu... Dzięki za zdjęcia, to potwierdza (przynajmniej dla mnie), że to rzeczywiście ten sam owalny problem pod tym kątem prostym, który nie pozwala wężowi się tam prawidłowo uszczelnić.

#11 ·
@Mtk 01 dzięki, dobrze wiedzieć, że metoda „2 zacisków” rzeczywiście się sprawdza (to robią na innym motocyklu klienta w moim salonie). Pytanie: czy oni/ty sprawdziliście kąt prosty podczas ponownej instalacji zacisków, aby sprawdzić, czy plastikowa obudowa jest wypaczona, czy po prostu zsunąłeś jeden w dół i założyłeś drugi, który nie wymaga usunięcia węża do instalacji?

Mimo że dobrze wiedzieć, że metoda 2 zacisków działa, moim zdaniem to wciąż prowizoryczne rozwiązanie, a nie rozwiązanie. Będę naciskał, aż znajdę przyczynę i rozwiązanie, które nie wymaga obejścia. Bo jeśli jeden zawiedzie, drugi w końcu też zawiedzie, nie wspominając o dodatkowym zużyciu węża w czasie, którego chciałbym uniknąć katastrofalnego wybuchu, gdy będę w miejscu, które nie sprzyja naprawie. Prawo Murphy'ego zawsze się sprawdzi i zostanie naprawione... dopóki nie zostanie naprawione; lub trzyma... dopóki nie trzyma.

#12 ·
@Mtk 01 dzięki, dobrze wiedzieć, że metoda „2 zacisków” rzeczywiście się sprawdza (to robią na innym motocyklu klienta w moim salonie). Pytanie: czy oni/ty sprawdziliście kąt prosty podczas ponownego montażu zacisków, aby sprawdzić, czy plastikowa obudowa jest wypaczona, czy po prostu zsunąłeś jeden w dół i założyłeś drugi, który nie wymaga usunięcia węża do zainstalowania?

Mimo że dobrze jest wiedzieć, że metoda 2 zacisków działa, moim zdaniem to wciąż prowizoryczne rozwiązanie, a nie rozwiązanie. Będę naciskał, aż znajdę przyczynę i rozwiązanie, które nie wymaga obejścia. Bo jeśli jeden zawiedzie, drugi w końcu też zawiedzie, nie wspominając o dodatkowym zużyciu węża w czasie, którego chciałbym uniknąć, aby uniknąć katastrofalnego wybuchu, gdy będę w miejscu, które nie sprzyja naprawie. Prawo Murphy'ego zawsze się sprawdzi i zostanie naprawione... dopóki nie zostanie; lub trzymając... dopóki nie trzyma.
Dla mnie fabryczny zacisk wyglądał na krzywy... przesunąłem go o około 1/8 cala bliżej końca i znalazłem podobny zacisk... Ten sam wymiar i podwójny zacisk... Musiałem zdjąć zbiornik... Wiem, że to tymczasowe rozwiązanie... Po prostu nie mogłem czekać, aż dealer to rozwiąże... Sezon motocyklowy jest tu tak krótki... Zostanie to ponownie sprawdzone tej zimy... Ale zdecydowanie myślę, że coś jest nie tak z obudową...

#14 ·
@CharlieMac, wygląda na to, że niestety masz ten sam problem. Podążaj za tym kątem prostym w górę do węża i powinieneś zauważyć, że krople zaczynają się w tym miejscu, jeśli masz ten sam problem... To wydaje się być powszechne i KTM będzie musiał się tym zająć w pewnym momencie. Czy ktoś ma dobry kontakt lub e-mail do KTM, do którego możemy się odwołać w tym wątku i sprawdzić, czy możemy wydać biuletyn serwisowy dla dealerów i zlecić im opracowanie rozwiązania? W pewnym momencie nie będą mogli twierdzić, że „to nie jest znany problem”... Nie wiem, co innego mogę zrobić, ale jestem otwarty na sugestie i chętnie poprę lepszy pomysł.

#15 ·
Prosto od techników KTM. To problem, który widzieliśmy. W pokrywie pompy wodnej występuje wada odlewnicza. Zdejmij wąż, spiłuj wadę odlewniczą, górę i dół, pomaluj i zainstaluj ponownie. Zrobiłem to dziś rano i wyciek zniknął. A fabryka używa przezroczystego płynu chłodzącego do napełniania tych motocykli, a nie różowego.

#16 ·
Przekazałem to właśnie mojemu technikowi i powiedzieli, że potrzebują biuletynu serwisowego, aby rozpocząć składanie wniosku, zastanawiają się również, dlaczego miałbyś malować plastikową część... jeśli możesz przekazać to KTM, aby wysłali instrukcje wszystkim (również do USA), w tym momencie wydaje się to jedynym sposobem, w jaki mój warsztat się tym zajmie.

#17 ·
Przekazałem to mojemu technikowi i powiedzieli, że potrzebują biuletynu serwisowego, aby rozpocząć składanie wniosku, zastanawiają się również, dlaczego miałbyś malować plastikową część… jeśli możesz przekazać KTM, aby wysłał instrukcje do wszystkich (również do USA), w tym momencie wydaje się to jedynym sposobem, w jaki mój warsztat się tym zajmie.
Osłona pompy wody nie jest plastikowa. KTM chce ją pomalować, ponieważ obawia się korozji. Jest to czasochłonna praca, ponieważ trzeba zdjąć zbiornik paliwa, aby uzyskać dostęp do węża, który należy usunąć. Nasz warsztat rozmawia obecnie z KTM na temat pokrycia gwarancyjnego. Będziemy Was informować na bieżąco, gdy pojawią się nowe informacje, ale nie wygląda na to, żeby miało to być wezwanie do serwisu. Zostanie objęte tylko wtedy, gdy ludzie będą się skarżyć, jeśli wystarczająca liczba osób się poskarży, w przyszłości może zostać wydane wezwanie do serwisu.

#18 ·
@KTMtechRICH to byłoby fantastyczne. Jeśli dowiesz się czegoś o gwarancji, czy mógłbyś wysłać mi wiadomość prywatną, abym mógł połączyć Cię z moim technikiem, aby mógł porozmawiać z Tobą o tym, jak przejść przez ten proces? Byłoby to bardzo mile widziane, ponieważ jesteś pierwszym technikiem, którego widziałem, który to przeszedł i chce, aby było to objęte gwarancją, a mój warsztat jest w kropce…

#19 ·
Właśnie odebrałem 1290 SAR z 2022 roku w zeszłym tygodniu... przejechałem 3000 mil do domu z Olympia w stanie Waszyngton do Tulsy w stanie Oklahoma. Przez pierwsze kilka dni widziałem wycieki, takie jak te opisane tutaj. Teraz nie widzę wycieków, ale muszę codziennie rano uzupełniać zbiornik płynu chłodzącego. Czy ktoś może pokazać więcej szczegółów na temat rozwiązania z zaciskiem 2 cale? Czy trzeba zdjąć zbiornik, aby dokonać tej naprawy?

#24 ·
Właśnie odebrałem 2022 1290 SAR w zeszłym tygodniu... przejechałem 3000 mil do domu z Olympia Washington do Tulsa Ok. Przez pierwsze kilka dni widziałem wycieki, takie jak te opisane tutaj. Teraz nie widzę wycieków, ale muszę codziennie rano uzupełniać zbiornik płynu chłodzącego. Czy ktoś może pokazać więcej szczegółów na temat rozwiązania z zaciskiem 2"? Czy trzeba zdjąć zbiornik, aby dokonać tej naprawy?
Tak, zbiornik trzeba zdjąć.

#25 ·
598 mil na moim SAR, idzie na przegląd po dotarciu 31., nie da się wcześniej. Czy muszę powiedzieć dealerowi coś o tym problemie? Mam dokładnie ten sam problem z wyciekiem płynu chłodzącego po prawej stronie pompy.

#28 ·
Mój SAS z 2022 roku przecieka płyn chłodniczy, nie mam kałuż, ale czuję zapach, a zbiornik jest teraz pusty.
Dealer twierdzi, że to uszczelka pompy wody. Rozmawiają z KTM, czy jest objęta gwarancją.
Podobno potrwa to kilka tygodni, zanim dostaną nową uszczelkę.

#29 ·
Nie miałem żadnych problemów z płynem chłodniczym w moim SAS z 2018 roku, dopóki nie wymieniłem węży na węże Samco, a potem miałem wycieki i zapach płynu chłodniczego. Mechanik potrzebował około 6 prób, żeby w końcu podłączyć węże i odpowietrzyć układ. Teraz nie ma wycieków z połączeń, żadnych kałuż płynu chłodniczego pod motocyklem, ale nadal czuję zapach płynu chłodniczego, a poziom w zbiorniku przelewowym z czasem się obniża.

#30 ·
Cóż, w końcu objęte gwarancją (z powodu udokumentowania od samego początku). Musiałem przejść przez napełnianie, zamówiłem zamienną pokrywę pompy wody (musiałem zapłacić), ale pokryli płukanie płynu chłodzącego i godziny. Na pokrywie pompy wody jest wybrzuszenie i KTM w końcu ma biuletyn serwisowy na ten temat, muszą spiłować wybrzuszenie na płasko i wykończyć surowy metal, a następnie ponownie zainstalować i napełnić. Dwa zaciski nigdy u mnie nie działały i teraz mogę mieć pewność, że nie przecieka.