KTM Forums banner

1290 ktm adventure 2023 wibracje

1 reading
22K views 24 replies 15 participants last post by  pawlaa1370  
#1 ·
Kupiłem fabrycznie nowy model KTM 1290 Adventure S 2023 od dealera i martwię się wibracjami, na przykład przy ponad 5000 obr./min nic nie widzę w lusterkach. Dealer powiedział mi, że to normalne i po 1000 km wibracje ustąpią. Czy te wibracje są w porządku i czy są normalnym problemem dla tych modeli?

#4 ·
Czy masz jakieś aktualizacje lub informacje dotyczące problemu, o którym wspomniałeś wcześniej? Czy udało Ci się go rozwiązać z dealerem? Niedawno kupiłem nową KTM 1290 SAS i doświadczam tego samego problemu. Występują znaczne wibracje przy około 5000 obr./min, co utrudnia widzenie czegokolwiek w lusterkach.

#5 ·
Mam również nowy model Super Adventure R z 2023 roku, który ma przejechane 1200 km. Nie zauważyłem żadnych problemów z rozmytymi lusterkami z powodu wibracji, poza chwilowym występowaniem podczas przyspieszania i gdy obroty silnika przekraczają określone wartości. Niezwiązane, ale być może powiązane, kiedy po raz pierwszy dostałem ten motocykl, miałem znaczne wibracje silnika między 3000-3500 obr./min na 5. i 6. biegu, zwłaszcza podczas obciążania silnika (np. podczas jazdy pod górę). Mój kolega ma model S z 2019 roku i powiedział, że jego motocykl był i jest taki sam, więc się nie martwiłem i założyłem, że jest to normalne w tych silnikach. To powiedziawszy, stało się o wiele płynniejsze od momentu zbliżania się do 1000 km, więc być może wibracje lusterek poprawią się u Ciebie lub już się poprawiły? W moim poprzednim motocyklu lusterka były bardzo rozmyte w 100% czasu, niezależnie od biegu i obrotów, i nigdy nie udało mi się pozbyć tego problemu, więc może po prostu łatwo mnie zadowolić.

#7 ·
Wygląda na to, że problem wibracji w okolicach 5 tys. obr./min zniknie wraz z przebiegiem. Mój fabrycznie nowy 1290 SAS z 2023 roku jest dość spokojny pod względem wibracji... Zleciłem również dealerowi zamontowanie specjalnych, tłumiących wibracje mocowań kierownicy. Czy to może maskować problem?

#8 ·
Wygląda na to, że problem wibracji w okolicach 5 tys. obr./min zniknie wraz z przebiegiem. Mój fabrycznie nowy 1290 SAS z 2023 roku jest dość spokojny pod względem wibracji... Zleciłem również dealerowi zamontowanie specjalnych mocowań kierownicy tłumiących wibracje. Czy to może maskować problem?
Mój motocykl miał dużo wibracji silnika podczas docierania, zwłaszcza podczas obciążania silnika na wyższych biegach. Nadal mnie nie lubi poniżej 3500 obr./min na 5. i 6. biegu, jeśli odkręcam manetkę gazu przy silnym wietrze lub pod górę. Mam teraz prawie 5000 km przebiegu i jest płynny i nie zachowuje się inaczej niż inne V-twins, które posiadałem.

#13 ·
Czy próbowałeś dokręcić nakrętkę na lusterku na samym końcu?
Nie jestem pewien, ale mogę tu używać niewidzialnego tuszu......Czy ktoś, kto ma problemy z wibracjami lusterek, sprawdził powyższe rozwiązanie? Moja 1290R prosto z salonu, nie można było nic zobaczyć z JEDNEGO lusterka, doprowadzało mnie to do szału. Kilka dni później zobaczyłem śrubę torx z tyłu lusterka i dokręciłem ją o pełne dwa obroty i problem z brzęczącym lusterkiem został rozwiązany.

#10 ·
Mam KTM 1290 SAS z 2022 roku. I rzeczywiście, na autostradzie widok w lusterkach nie jest już zbyt wyraźny, ale wciąż widzę, czy za mną jest samochód lub motocykl, czy też nie. Więc dla mnie to nie rozprasza, doświadczyłem tych wibracji jako części dużego motocykla koncepcyjnego Vtwin.

To, co mnie bardziej irytuje, to fakt, że te wibracje są również w uchwytach. To nie problem, gdy mam codzienną jazdę do pracy i z powrotem (około godziny), ale po kilku kolejnych dniach na motocyklu, jeżdżąc cały dzień od 8 rano do 18 wieczorem, moje dłonie naprawdę odczuwają podrażnienie, a stawy w dłoniach są sztywne. Ale nie mam na to rozwiązania. Nie eksperymentowałem z alternatywnymi ciężarkami w kierownicy, wymieniłem oryginalne osłony dłoni na te, które są również w modelach KTM 1290 2020, w kolorze pomarańczowym, ponieważ są większe (lepiej chronią) i uważam, że wyglądają lepiej.

#11 ·
Witajcie drodzy motocykliści, w zeszłym roku zimą kupiłem Ktm super adventure 1290 S i zmagam się z tym samym problemem co w temacie, duże wibracje przy 5000 obr./min i nie widzę już nic w lusterkach, w tej chwili przejechałem 2500 km, ale ten problem bardzo mnie martwi. To mój pierwszy motocykl z silnikiem V i nie mam punktu odniesienia, ale jest to bardzo niezadowalające. Czy u was coś się rozwiązało po drodze!?

#12 ·
Możesz spróbować czegoś takiego jak BarSnake ( Home ), jeśli jest z tobą tak źle. Słyszałem od kilku osób, które tego próbowały i mówiły, że bardzo dobrze działało to na ujarzmienie wibracji na kierownicy ich rowerów.

Może być trochę drogo wysłać do Belgii (przepraszam, myślałem, że jesteś z Niemiec), chociaż być może możesz zrobić coś samemu z gumowego węża i silikonu, aby sprawdzić, czy to choć trochę pomaga, zanim kupisz BarSnake.

#14 ·
Ilustrowanie sytuacji w lusterkach to tylko jeden z aspektów podkreślających, jak poważna jest sytuacja. Wibracje są wszędzie na silniku, po dłuższej podróży (100 km) czuję napięcie w palcach, zepsułem również telefon zamontowany na uchwycie quadlock z tłumikiem drgań. Zatem to nie kwestia dokręcania nakrętki przy lusterku!

#16 ·
Mój 2022 1290 sas był dość szorstki, martwił mnie i zajęło ponad 1000 mil, aby się wygładzić. Grzechot zaworów i nierówna reakcja w okolicach 4000 obr./min tak bardzo różniły się od sdr, że pomyślałem, że w końcu dostałem cytrynę. Myślę, że zajęło to ponad 2000 mil, zanim mój się uspokoił. 25 tys. teraz nie pominąłem 18 tys. i kilka było poza specyfikacją. Teraz działa świetnie.

#20 ·
Ciekawy temat. Mam 2023 SAS. Mam złe wibracje przy 4000-5000 obr./min. Czuję też, że czasami paliwo jest do bani. Jakby motocykl się dusił. Mam wydech Wings, ale fabryczne kolektory. Mam też osłony dłoni, podnóżki Swmotech i pełne kierownice Outback. Prawdopodobnie założę z powrotem fabryczne podnóżki, ponieważ nie sądzę, żeby miały złe wibracje, w przeciwieństwie do tych. Myślę też o zdjęciu kierownicy i wydechu, przynajmniej jako eksperymentu. Cały motocykl się trzęsie. Moje bagażniki Givi sprawiłyby, że dobra dziewczyna by się skręcała.

#22 ·
Oto moje szczegółowe wyniki dotyczące wibracji.

1. W stanie fabrycznym występują normalne wibracje przy 5000 obr./min w kierownicy i lusterkach. Dealer absolutnie się myli, że wibracje ustępują po 5 tys. km jazdy. Wibracje pochodzą ze zbyt ubogiej mieszanki paliwowej, aby spełnić przepisy dotyczące emisji spalin. Nazywa się to wypadaniem zapłonu, ale nie włączy kontrolki silnika. Aby to rozwiązać, będziesz potrzebować nowej mapy, a ja testowałem z BHP w Wielkiej Brytanii i pozbyliśmy się większości wibracji przy niskich obrotach. Będę kontynuował testy wiosną, a następnie będą mieli ostateczną mapę. Obecnie ta, którą mają, jest świetna, ale szukam doskonałej.
2. Zainstalowałem izolację antywibracyjną XTrig, która jest czymś w rodzaju KTM Power Parts PHDS, ale lepsza. Dostaję je od Tripple Clamp Moto, link Zestaw Xtrig PHDS - KTM & Husqvarna - 50100008
Zamawiam z zielonymi elastomerami (Soft).
3. W tylnej zębatce znajdują się gumy amortyzacyjne, które mają tendencję do zużywania się, co jest zwykle spowodowane zbyt mocnym napięciem łańcucha. Stwierdziłem, że jest to dość różne w zależności od motocykla. Widziałem zbyt wiele osób dokonujących nieprawidłowych regulacji łańcucha, nawet u dealera po pierwszym serwisie. Musisz użyć śrubokręta, aby włożyć go równolegle tuż nad łańcuchem na równej powierzchni z motocyklem na tylnej podpórce. Śrubokręt powinien po prostu prześlizgnąć się po łańcuchu z ledwie wyczuwalnym napięciem na górze łańcucha. Widziałem ten problem z nadmierną regulacją w innych silnikach KTM twin, przez co można odnieść wrażenie, że wał korbowy jest wypaczony. Silne wibracje podczas przyspieszania, a po wciśnięciu sprzęgła znikają.

#23 ·
Cześć.

Mała aktualizacja w sprawie problemu z wibracjami kierownicy. Olej zmieniony na W30 w tłumiku drgań kierownicy. Przyznaję, że jest lepiej. Jechałem z trzema sakwami. Jest lepiej. Jazda z prędkością 130 mil na godzinę w wietrzny dzień. Perfekt. 50 mil na godzinę - zero. 40 mil na godzinę - zero. 30 mil na godzinę - lekkie wibracje. Dobry kierunek naprawy.

#24 ·
Cześć.

Mała aktualizacja problemu z wibracjami kierownicy. Olej zmieniony na W30 w tłumiku skrętu. Przyznaję, że jest lepiej. Jeździłem z trzema kuframi. Jest lepiej. Jazda z prędkością 130 mil na godzinę w wietrzny dzień. Perfekcyjna. 50 mil na godzinę - zero. 40 mil na godzinę - zero. 30 mil na godzinę - lekkie wibracje. Dobry kierunek naprawy.
Ulepszyłem tłumik skrętu do Hyperpro, co wszystko rozwiązało. Oto numery części, których będziesz potrzebować. Najpierw wybierasz wersję tłumika Hyperpro SD STROKE 75 REVERSED, użyłem tłumika CSC, który jest zalecany dla tego motocykla.

Tłumik skrętu S075 - CSC - R - Hyper Purple DS-075P-NL1-R
Tłumik skrętu S075 - CSC - R - Czarny DS-075B-NL1-R
Tłumik skrętu S075 - CSC - R - Czerwony DS-075R-NL1-R
Tłumik skrętu S075 - CSC - R - Złoty DS-075G-NL1-R
Tłumik skrętu S075 - CSC - R - Dark edition (całkowicie czarny) DS-075D-NL1-R

Następnie potrzebujesz tego zestawu, aby zamontować go w fabrycznym miejscu: MK-KT11-B002-B (Czarny) możesz wybrać dowolny kolor. Ostatnia litera reprezentuje kolor, tak jak numer części tłumika po #075(*) jak powyżej.