KTM Forums banner
81 - 99 of 99 Posts
Jesteście przezabawni.

Mam nadzieję, że to pomoże,
Po drugiej stronie ustawień wstępnego obciążenia, co się dzieje, jeśli mocno zmniejszysz regulacje w stylu MotoGP w swoim kokpicie EVO? Teraz twoje sprężyny trzymają cię znacznie niżej w skoku zawieszenia, daleko od 2/3 dostępnych do pochłaniania nierówności. Jasne, twoje siedzenie jest niżej i jeśli to był twój cel, nie powinieneś się z tym źle czuć. Ale osiągnięcie tego poprzez usadzenie się znacznie bliżej dna skoku amortyzatora nie jest najlepszym sposobem na osiągnięcie tego - ponieważ możesz dobijać zawieszenie na większej nierówności lub nierówności, którą uderzasz z większą prędkością.
Hej go-go, żeby dodać do twojego świetnego posta: zauważ, jak się dowiedzieliśmy, EVO ma regulację wstępnego obciążenia tylko z tyłu. Z jakiegoś (głupiego??) powodu EVO NIE MA regulacji wstępnego obciążenia z przodu. W ogóle, ani elektronicznej, ani manualnej. (To prawda dla lat 2023-2025, wierzę, może zostać zmienione później.) Było to dla mnie wielkie rozczarowanie. Trochę dziwne, jak na topowy model, prawda?

Przy okazji, myślę, że widziałem jeden z twoich filmów na YouTube, na którym jeździsz SDR i muszę powiedzieć - wow, wygląda na to, że jesteś 'jednością z motocyklem', bardzo niesamowita jazda po torze SDR. Słuchając silnika i myśląc o twoim użyciu przepustnicy, to naprawdę niesamowite. (y)👏💪. To jest jak "Jazda Superduke w poezji w ruchu", specjalnie dla tego motocykla.

Muszę powiedzieć, żeby być szczerym, to podwozie KTM SDK i/lub zawieszenie sprawia, że ​​czujesz się jak wóz z drewnianymi kołami z XVIII wieku. Twardy, wytrzymały i wydaje się sztywny jak fk (!!!!! <-- to moja frustracja).

To pochodzi zasadniczo z RSV4. Czułem, że ten motocykl prowadzi się gładko jak masło. (Chwiejny i zbyt luźny, jeśli zawieszenie nie jest ustawione.)
Który/jaki 1290 masz vO1D?

Dave Moss nagrywa obecnie film lub dwa, w których szczegółowo opisuje proces konfiguracji dla 22 lub 23 SDR EVO. Nie jestem pewien, czy to jego motocykl, czy klienta, ale tak czy inaczej, warto obejrzeć.

Pozdrawiam

-John

Muszę powiedzieć, żeby być szczerym, to podwozie KTM SDK i/lub zawieszenie sprawia, że ​​czuje się jak stary drewniany wóz z XVIII wieku. Twardy, solidny i wydaje się sztywny jak fk (!!!!! <-- to moja frustracja).

To pochodzi zasadniczo z RSV4. Czułem, że ten motocykl prowadzi się gładko jak masło. (Chwiejny i zbyt luźny, jeśli zawieszenie nie jest ustawione.)
Który/który 1290 masz vO1D. ?
Wciąż ten sam kolego, 1290 SDR Evo 2023, z włączonymi pakietami track i suspension pro. Czasami mi się to podoba.
Zgadza się, zapomniałem, że masz EVO. Po 1290 SD z 2014 roku dostałem 1290GT z 2016 roku z elektronicznym zawieszeniem, nie chciałem brać kolejnego KTM z elektronicznym zawieszeniem WP, więc dostałem 1290R z 2020 roku. A w dniach na torze jeździłem z kolegami na Tuono 2023, Factory i Street Fighter V4S z 2022 roku, jedynym miejscem, gdzie te motocykle były szybsze, był koniec długich prostych, wszędzie indziej ledwo mogli ze mną nadążyć. KTM1290 radzi sobie dobrze w ciaśniejszych częściach toru. A na naszych ciaśniejszych drogach z moim krótszym przełożeniem i płytkami Go Go link jestem przez nich powstrzymywany. Nie lekceważ tego, jak dobrze jeździ 1290, ale jest to motocykl zorientowany na drogę, który dobrze radzi sobie na torze.

Właśnie skończyłem instalować sprężynę amortyzatora 95 mm na moim 1390 EVO. Jeszcze na nim nie jeździłem, więc wrażenia z jazdy dopiero nadejdą. Zrobiłem test odbicia na siedzeniu (tak, przy włączonym silniku), zmieniłem ustawienia napięcia wstępnego i tłumienia i wszystko nadal działa jak należy. Następny w kolejce jest widelec, mam nadzieję, że wkrótce... praca zawsze wydaje się wchodzić w drogę.

Nadal mam zainstalowane łączniki sportowe GoGo 15 mm, aby ocenić samą zmianę sprężyny, ale właśnie otrzymałem łączniki sportowe 20 mm, które wypróbuję w niedalekiej przyszłości.

Demontaż i montaż amortyzatora jest dość prosty z kilkoma zastrzeżeniami. Trzy złącza elektryczne pod lewą osłoną trójkąta były nieco uciążliwe do wyciągnięcia (były zakopane w wiązce przewodów pod siedzeniem), więc tutaj wymagana jest odrobina cierpliwości, aby niczego nie uszkodzić. Po pokonaniu tej małej przeszkody reszta była wystarczająco łatwa. Właściwie o wiele łatwiejsze niż wyciąganie amortyzatora w moim R1! Gorąco polecam uzyskanie instrukcji serwisowej 1390 EVO przed przystąpieniem do pracy. Jedyną rzeczą, której nie przestrzegałem zgodnie z instrukcją, było usunięcie prostownika/regulatora napięcia. Jest dużo miejsca, aby wyjąć amortyzator, gdy nadal jest na swoim miejscu, pod warunkiem całkowitego usunięcia płyt łączących (tylko dwie dodatkowe śruby).

Jazda na motocyklu w obecnej konfiguracji (z anti-dive włączonym 😁), a następnie założenie i zamontowanie sprężyny widelca 21 mm przed zainstalowaniem i przetestowaniem łączników 20 mm.

Bądźcie czujni!

Pozdrawiam

-John

Wow!

Wszystko, co muszę powiedzieć. Ale.....wiem, użyłem tego wyrażenia już wcześniej, ale naprawdę pasuje tutaj....znowu! Tylna sprężyna 95 mm (w połączeniu ze sportowymi łącznikami GoGo 15 mm) zmieniła ten motocykl....znowu! To cholernie dobrze pokonuje zakręty!

Szczerze mówiąc, trochę się wahałem, ponieważ martwiłem się instalacją tej sprężyny w 1390 EVO. To dokładnie ta sama sprężyna, którą zamontowałem w moim analogowym amortyzatorze 2021 SD-R 1290...z bardzo różnymi wynikami. W 1290 zawory standardowego amortyzatora nie mogły skompensować dodatkowej energii w sprężynie o wyższej charakterystyce (ten sam problem w widelcach ze sztywniejszymi sprężynami). Prawdopodobnie mógłbym zlecić ponowne zaworowanie standardowego amortyzatora i widelców, ale w moim doświadczeniu jest to zazwyczaj loteria, więc skończyłem na zakupie amortyzatora Penske Racing i wkładów do widelców GP.

Z radością informuję, że w przypadku zawieszenia EVO nie stanowi to problemu! Aby porównać jabłka do jabłek, ustawiłem napięcie wstępne na Auto-Standard i użyłem tylko Comfort (na autostradę), Street i Sport (na kręte/wyboiste odcinki) i byłem mile zaskoczony elastycznością i kontrolą. Zauważyłem to najpierw, gdy dotarłem do fajnych rzeczy. Wszystkie typowe nierówności na autostradzie i dylatacje zostały znacznie wygładzone w porównaniu ze standardową sprężyną 85 mm (ponownie, przy użyciu sportowych łączników 15 mm). Pomyślałem, że może to efekt placebo i wciąż spodziewałem się najgorszego, kiedy dotarliśmy do ekstremalnie wyboistych Santa Monica. Człowieku, byłem mile zaskoczony! Motocykl przechylił się, jechał po wybranej linii i pozwolił mi absolutnie wyjść z zakrętów. Przez cały dzień miałem szeroki uśmiech od ucha do ucha!
Powolne, średnie i szybkie zakręty wszystkie pokonywane z pewnością w Spades! Jeśli uda mi się uzyskać połowę poprawy ze sprężyny widelca 21 mm, będę bardzo szczęśliwym właścicielem EVO!

Jeśli jesteś właścicielem EVO, ważysz ponad 200 funtów mniej sprzętu, gorąco polecam zainstalowanie tej sprężyny (i sportowych łączników GoGo). Byłbym zszokowany, gdybyś nie był tak samo pod wrażeniem poprawy jak ja.

Oto link do sprężyn K-Tech:

Więcej wkrótce!

Pozdrawiam

-John
John, czy używasz KTech?

Jakie jest zdanie wszystkich na temat tego, jak zawieszenie 1390 Evo wypada w porównaniu z konfiguracjami Ohlins EC2/3 zainstalowanymi w MT-10/Tuono V4 Factory/Speed Triple RS?

Martwi mnie trochę brak regulacji napięcia wstępnego z przodu, jak wspomniano wcześniej.

Hej RO,

Osobiście jestem trochę rozczarowany, ale po tym, jak wstanę z kanapy, kupię i zainstaluję sprężynę 21 mm, jeśli nadal będę czuł potrzebę, mogę spróbować ją zrobić. Ale najpierw dodam podkładkę preload (8 mm nylonowa podkładka, educated guess based on past experience), kiedy zainstaluję sprężynę. Jeśli nie uzyskam wartości ugięcia i odczuć, których szukam, zamienię na inną grubość podkładki. Po 2 próbach mogę być wystarczająco sfrustrowany, aby ugryźć kulę i poszukać regulowanego rozwiązania.

Może jednak minąć sporo czasu, zanim dojdę do tego punktu. Mam nadzieję, że pierwsza próba zakończy się sukcesem!

Pozdrawiam

-John

Jaka jest opinia wszystkich na temat tego, jak zawieszenie 1390 Evo wypada w porównaniu z dowolnymi konfiguracjami Ohlins EC2/3 zainstalowanymi w MT-10/Tuono V4 Factory/Speed Triple RS?

Martwię się trochę, że nie ma regulacji napięcia wstępnego z przodu, jak wspomniano wcześniej.
Miałem MT-10 SP z eOhlins i Tuono bez Ohlins.

Tuono prowadzi się najlepiej ze sportowych nakedów, czuję, że nie potrzebowałem w nim półaktywnego zawieszenia. MT-10SP było świetne, relatywnie nie podobał mi się ten big-bang w porównaniu do V4 lub V2, ale i tak wspaniale było jeździć nim wszędzie. Nie pamiętam, czy dużo bawiłem się z e-Ohlins.

Ogólnie rzecz biorąc, WP/KtM jest dla mnie na dole listy w tej chwili, chyba jeszcze się z tym nie ożeniłem... Mam nadzieję.

Jeździłem i posiadałem Tuono z Ohlins, jeździłem kilkoma Street Fighterami z E Ohlins i jeździłem 2022 Triumph 1200 z E Ohlins. Triumph był brutalnie twardy, nowy 1200 RX ma Gen 3 E Ohlins i zbiera świetne recenzje. Street Fighter sprawiał naprawdę dobre wrażenie po osiągnięciu około 140 km/h, wtedy działał niesamowicie. Tuono mojego kolegi był dobry z Gen 2 E Ohlins, ale z tylnym napięciem wstępnym wykręconym do końca, wciąż nie miał swobodnego ugięcia, ale zawieszenie było bardzo dobre, nie na poziomie Street Fighter. Mojego 1290 trochę zmodyfikowałem, olej o wadze 2,5 w widelcach i płytki łączące 20 mm. Uważam, że jest tak dobry jak wszystko inne, chciałbym trochę mniej agresywnego tłumienia przy dużych prędkościach w amortyzatorze, ale na drogę jest cholernie dobry.....Ze wszystkich motocykli, które posiadałem i jeździłem, czułem, że Semi Active Ohlins w moim Multistrada 1200 z 2010 roku miało najlepsze zawieszenie drogowe.

Wygląda na to, że GoGo dostał pozwolenie na ponowną jazdę! Będzie jeździł na seryjnym 1390 EVO, potem zamontuje kilka swoich gadżetów i ponownie przejedzie się nim w celu porównania, rejestrując wszystko za pomocą akwizycji danych!

Czekałem (nie tak?) cierpliwie na to!!

Pozdrawiam!!

-John

Pyszne! Te rzeczy to dzieło sztuki!

Nie jestem pewien, kiedy będę miał okazję je zainstalować, muszę zaplanować około trzech (mniej więcej) tygodni przestoju, aby zmierzyć seryjną sprężynę widelca i zamówić oraz dostarczyć sprężynę 21 mm, którą planuję zainstalować w tym samym czasie. Mam nadzieję, że wkrótce.

Pozdrawiam

Image

Image

81 - 99 of 99 Posts