KTM Forums banner

Wyczyściłem dzisiaj wtryski paliwa, zrobiło to dużą różnicę.

1 reading
5.5K views 37 replies 11 participants last post by  Hammerhead  
#1 · (Edited)
Rower ma już prawie 170000 km i przez ostatni miesiąc przerywał i miał trochę nierówne obroty biegu jałowego, więc postanowiłem wyczyścić wtryskiwacze.
Zanim się za to zabrałem, prawie każdy post, jaki znalazłem w Internecie, stwierdzał, że trzeba zdjąć korpusy przepustnicy, aby wyjąć wtryskiwacze. To nieprawda i oto jak to zrobiłem.
(Zrobiłem te zdjęcia podczas ponownego składania, dlatego widać świeży smar do uszczelek typu o-ring, będzie on potrzebny na wszystkich uszczelnieniach, aby wszystko łatwo wsunęło się z powrotem bez ich zaciskania.)

Po pierwsze, zdejmij siedzenie, zbiornik paliwa i obudowę filtra powietrza. Wszystko łatwo zrobić za pomocą narzędzi z zestawu KTM.

Następnie musisz usunąć te 2 śruby, są dobrze wkręcone i musiałem użyć wkrętaka udarowego, aby zerwać moment obrotowy bez ich uszkadzania.
Image

Następnie weź duży śrubokręt płaski, aby oddzielić tę rurkę paliwową krzyżową między wtryskiwaczami. Po ich rozdzieleniu możesz po prostu pociągnąć w górę za wtryskiwacze, a one wyskoczą. Tak to wygląda po wyjęciu jednego. Odnieś się do zdjęcia powyżej, aby zobaczyć, jak wyglądają po połączeniu, widać, że trochę naciąłem plastik małym śrubokrętem, zanim znalazłem większy, który działał lepiej.
Image

Teraz, po ich wyjęciu, musisz wyciągnąć wtryskiwacz z plastikowej obudowy, wystarczy dobrze pociągnąć i wyskoczy, więcej oringów, które będą wymagały smarowania przed ponowną instalacją.
Przed..
Image

Po..
Image

Gdy już doprowadzisz wtryskiwacz do tego punktu, wystarczy go zasilić, aby otworzyć podnośnik w środku. Zrobiłem kilka zworków z drutu i małych złączy i podłączyłem je do akumulatora roweru. Po włączeniu zasilania usłyszysz kliknięcie, a następnie rozpylisz środek do czyszczenia gaźnika przez wtryskiwacz w tym samym kierunku, w którym normalnie płynęłoby paliwo, po prostu włożyłem małą słomkę na moją puszkę środka do czyszczenia gaźnika i włożyłem ją do otworu na górze wtryskiwacza, na początku wyglądało to jak rozwidlony strumień moczu, ale po kilku sekundach wszystkie pozostałe otwory się otworzyły i był ładny wzór natrysku. Wysuszyć sprężonym powietrzem i ponownie zainstalować.

Jeśli chcesz zobaczyć "jak to zrobić" wideo na ten temat, po prostu poszukaj na youtube, mnóstwo filmów i wszystkie generalnie ten sam proces. Również na początku próbowałem użyć baterii AA i nie było wystarczającej mocy, więc podłączyłem ją bezpośrednio do akumulatora roweru i działało świetnie.

Mam nadzieję, że to komuś z Was pomoże. Naprawdę zrobiło to ogromną różnicę w moim rowerze dzisiaj.

#3 ·
Dzięki za szczegółowy opis. Chciałem wyważyć korpusy przepustnicy. Sprawdziłem za pomocą manometrów podciśnieniowych i wydaje się, że tylny cylinder ciągnie nieco mocniej niż przedni. Nie jestem pewien, czy zatkane wtryskiwacze mogą się do tego przyczyniać, ale twoje ćwiczenie wydaje się zbyt proste, aby je zaniedbać. I tak muszę zdjąć zbiornik, żeby dostać się do śruby regulacji przepustnicy. Przy okazji mogę wyczyścić wtryskiwacze.

#4 ·
Dzięki za szczegółowy opis. Chciałem wyważyć korpusy przepustnicy. Sprawdziłem za pomocą manometrów próżniowych i wydaje się, że tylny cylinder ciągnie nieco mocniej niż przedni. Nie jestem pewien, czy zatkane wtryskiwacze mogą się do tego przyczynić, ale Twoje ćwiczenie wydaje się zbyt proste, aby je zignorować. Muszę zdjąć zbiornik, aby dostać się do śruby balansu przepustnicy i tak czy inaczej się zatrzymać. Równie dobrze mogę wyczyścić wtryskiwacze, kiedy tam jestem.

Jakiego smaru używasz na uszczelkach typu O wtryskiwaczy?
Nierównowaga tego rodzaju wskazuje, że przepustnice nie otwierają się tak samo dla danego sygnału przepustnicy, co nie ma nic wspólnego z wtryskiwaczami.

#6 ·
Nie - są połączone ze sobą, aby uniknąć wycieku próżni. Można je zatkać i wszystko będzie w porządku, tak jak w zestawach 3 etapu.

Nawet jeśli 1 wtryskiwacz jest zatkany w 100%, próżnia, którą widzisz, nie jest naruszona. Chodzi tylko o powietrze. :) Jeśli 1 cylinder zapala idealnie, a drugi wcale, nadal zobaczysz próżnię, gdy zawory się otworzą, a tłok opadnie w suwie ssania.

Jeśli przepustnica (na przykład w tradycyjnym motocyklu) jest otwarta w 25%, a korpus przepustnicy 1 jest otwarty w 23%, podczas gdy korpus przepustnicy 2 jest otwarty w 32%, silnik będzie pracował dość nierówno, więc należy go zrównoważyć. Robiłem to wiele razy w motocyklach z gaźnikami, ale nie wyobrażam sobie, żeby FI było bardzo różne.

#8 ·
Nie - są połączone, aby uniknąć wycieku próżni. Można je zatkać i będzie dobrze, tak jak w zestawach 3 stopnia.

Nawet jeśli 1 wtryskiwacz jest zatkany w 100%, próżnia, którą widzisz, nie jest naruszona. Chodzi tylko o powietrze. :) Jeśli 1 cylinder zapala się idealnie, a drugi wcale, nadal zobaczysz próżnię, gdy zawory się otworzą, a tłok opadnie w suwie ssania.

Jeśli przepustnica (na przykład w tradycyjnym motocyklu) jest otwarta w 25%, a korpus przepustnicy 1 jest otwarty w 23%, podczas gdy korpus przepustnicy 2 jest otwarty w 32%, silnik będzie pracował dość nierówno, więc należy go zrównoważyć. Robiłem to wiele razy w motocyklach z gaźnikami, ale nie wyobrażam sobie, żeby FI było bardzo inne.
Twoje twierdzenie, że dwa źródła próżni są połączone, aby zapobiec wyciekowi, jest dość wątpliwe. Rozumiem konsekwencje braku równowagi przepustnicy, ale nadal wydaje mi się, że cylinder otrzymujący więcej paliwa przy dowolnych obrotach niż drugi, wytworzy większą próżnię. Nigdy nie powiedziałem, że cylinder bez paliwa lub z małą ilością paliwa nie wytworzy próżni. Po prostu nie tak dużo.

A porównywanie dynamicznego systemu, takiego jak EFI, ze statycznym systemem gaźników również nie ma sensu. Gaźniki są takie same w tym samym punkcie za każdym razem, aż do ręcznej regulacji lub modyfikacji za pomocą różnych dysz, ale EFI stale dostosowuje się do tego, co mówią mu czujniki.

#10 ·
Świetny wpis i wskazówka dotycząca wtryskiwaczy.
Silikonowy smar również robi robotę 👍

Miałem do zrobienia wtryskiwacze w Scooby sti
Ciągle rolowali uszczelki i przeciekali
Trochę silikonowego smaru na nowe uszczelki i hay presto, koniec z wyciekami
Kilka lat później byłem w japońskim warsztacie tuningowym
A mechanik miał problemy z montażem wtryskiwaczy do scoob sti
Wsadziłem głowę pod maskę i zapytałem, co się dzieje
I powiedziałem mu, że potrzebuje trochę silikonowego smaru na uszczelki
Powiedział mi bez ogródek, żebym się odpierdolił, bo on jest mechanikiem, a ja tylko elektrykiem z nizin społecznych
Odpierdoliłem się, ale kilka dni później ten facet przyszedł i przeprosił, uścisnął mi dłoń i
powiedział, że smar zadziałał
Teraz słucha moich wskazówek dotyczących konserwacji samochodu
Nauczyłem się dużo o scoobys po zakupie 6
Ludzie narzekają na Ktm, ale subaru to prawdziwy kawałek gówna i psuje się codziennie

#11 ·
Wszystko poszło dobrze z czyszczeniem wtryskiwaczy, z wyjątkiem jednego szczegółu; dolny o-ring na tylnym cylindrze wtryskiwacza zniknął w szczelinach, gdy jednostka została wyciągnięta z głowicy. Szukanie zamiennych o-ringów jak dotąd nie przyniosło nic poza kompletnymi wtryskiwaczami z zestawami o-ringów. Czy są to typowe części Bosch, które można zdobyć?

#37 ·
Wszystko poszło dobrze z czyszczeniem wtryskiwacza, z wyjątkiem jednego szczegółu; dolny o-ring na wtryskiwaczu tylnego cylindra zniknął w szczelinach, gdy jednostka została wyciągnięta z głowicy. Szukanie zamiennych o-ringów do tej pory nie przyniosło nic poza kompletnymi wtryskiwaczami z zestawami o-ringów. Czy są to powszechne części Bosch, które można zdobyć?

#13 ·
Cholera, to trochę pech i coś, na co inni powinni uważać w przyszłości. Można spróbować wdmuchać sprężone powietrze, aby ewentualnie wypchnąć je z jakiejkolwiek szczeliny, w której się chowa. W każdym razie, jaki był twój wzór natrysku, kiedy po raz pierwszy je wyjąłeś?

#17 ·
Przejrzenie strony internetowej Keihin i miejsca o nazwie InjectorPlanet.com nie przyniosło żadnych przydatnych informacji.
Człowieku, naprawdę nie mam pojęcia. Nawet nie pomyślałem, że to może się zdarzyć. Popieram Stuarta v w znalezieniu używanego, a może jakiś lokalny sklep będzie miał na nie haczyk. To oszałamiające, że te małe kawałki gumy są tak śmiesznie trudne do znalezienia.

#19 ·
Przełknąłem pigułkę i zapłaciłem 21 dolarów, żeby dostać tu nowy fabryczny o-ring. Jeden z dostawców chciał nawet dodatkowe 10 dolarów za ubezpieczenie przesyłki!

W Internecie są dziesiątki zestawów samochodowych, a nawet kilka do rowerów. Widziałem zestawy do motocykli 4-cylindrowych (3 o-ringi na wtryskiwacz) za 12-20 dolarów. Jeden zestaw do silnika typu parallel twin (Triumph, chyba) kosztował 10 dolarów za 6 o-ringów. Znalazłem nawet stronę dostawcy o-ringów, który sprzedawałby pojedynczy przedmiot za 85 centów, ale nic w potrzebnym mi rozmiarze.

Znalazłem też stronę, która sprzedaje kompletne wtryskiwacze w naprawdę tanich cenach. Dostawcy KTM chcą 200 dolarów za jeden.
Masz linki?

#23 ·
Dziękuję Piwo!(y)

Właśnie skończyłem czyścić wtryskiwacze dzisiaj wieczorem, postępując zgodnie z Twoją procedurą. Od jakiegoś czasu ma problem, potykając się na biegu jałowym i ułatwiając zgaśnięcie. Wszędzie indziej działa jak mistrz.
Uruchomiłem go po zakończeniu i jestem pewien, że jest znacznie lepiej. Przetestuję jutro.
Tylko dla wglądu, mój motocykl ma niecałe 159 000 km.

#36 · (Edited)
Dziękuję Piwo!(y)

Właśnie dzisiaj wieczorem skończyłem czyszczenie wtryskiwaczy, postępując zgodnie z twoją procedurą. Od jakiegoś czasu ma problem, potyka się na biegu jałowym i łatwo go zatrzymać. W każdym innym miejscu działa jak mistrz.
Uruchomiłem go po zakończeniu i jestem pewien, że jest znacznie lepiej. Przetestuję jutro.
Tylko dla wglądu, mój motocykl ma niecałe 159 000 km.
Wygląda na to, że ja też muszę wyczyścić wtryskiwacze.
Włożyłem nowy akumulator w zeszłym tygodniu i pojechałem na pół dnia, motocykl jechał pięknie jak zwykle. Wyjąłem go dzisiaj i nie jest zadowolony z biegu jałowego, ciągle potyka się na biegu jałowym i gaśnie, ale po ruszeniu jedzie dobrze, nie pomijając ani jednego uderzenia.
Wyczyszczę je w przyszły weekend i dam znać.

#32 ·
Wow, jaka różnica. Zrobiłem dziś mnóstwo startów i zatrzymań bez użycia przepustnicy. Żadnego problemu i coś, co wczoraj byłoby niemożliwe. (y)
Teraz myślę, że potrzebuję nowego akumulatora.:(
Hej Joe, czy kiedykolwiek używałeś środka do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa ze swoim paliwem? Co 10 000 km wlewam 125 ml środka do czyszczenia wtryskiwaczy paliwa Whynes.

#26 ·
Do informacji: bateria 9vdc działa jako źródło zasilania do otwierania wtryskiwaczy. Zrobiłem to lata temu w moim 2013 690 SMCR. W porównaniu do używania akumulatora motocyklowego.
Czytałem to, ale musiałbym iść do sklepu, akumulator motocykla jest już tam, więc był to łatwy wybór.

#30 ·
Mała aktualizacja; SDGT działa lepiej, ale jeszcze nie idealnie. Wczoraj zatankowałem świeże paliwo i dodałem środek do czyszczenia EFI. Mam nadzieję, że to skończy wypłukiwanie brudu. Nadal ma problem z przejściem przy przyspieszaniu przy określonych obrotach. Wskaźniki podciśnienia pokazują, że przepustnice są bardzo blisko synchronizacji. Spróbuję też to jeszcze trochę dopracować.

#31 ·
Właśnie myślałem o opcjach. Nadal mam przerywanie na biegu jałowym, szczególnie na zimno, sprawdziłem kompresję i nie odbiega ona zbytnio od fabrycznej, co mnie zaskoczyło, nie ma dużej różnicy między przodem a tyłem, co wskazuje na okablowanie. Ostatnio znalazłem kilka przerywanych połączeń w wiązce obok ECU.
Nigdy nie zdawałem sobie sprawy, jak często ruszałem tymi upieczonymi przewodami za każdym razem, gdy robiłem rutynową konserwację lub modyfikacje.
Moja rada dla wszystkich: ograniczajcie ruchy tego tak bardzo, jak to możliwe. Wymiana akumulatora nie ma żadnych realnych opcji lol. A po drugie, zdobądźcie jakiś materiał odbijający ciepło, aby po prostu umieścić go pod wiązką, która jest bardzo blisko tylnej głowicy. Mam taśmę samoprzylepną z jednej strony i aluminium z drugiej, z izolacją. Pewnie dobry pomysł również dla nowych motocykli.