KTM Forums banner

Problem eliminatora serwomechanizmu wydechu Healtech 'ESE'

22K views 30 replies 17 participants last post by  Lowrance  
#1 ·
Zainstalowałem eliminator serwa wydechu i motocykl nie wchodził na obroty powyżej 6200 obr./min. Usunięto i problem rozwiązany, odeślę go. Żadnych kontrolek błędów ani nic. Tylko wątek informacyjny.

#2 ·
Czy sprężyna serwa otworzyła się czy zamknęła po odłączeniu? Zazwyczaj jest sprężynowana w jedną lub drugą stronę? Jeśli się zamknęła, może to być przyczyną problemu. Myślę, że widziałem innych, którzy twierdzili, że zamyka się, chyba że usuniesz kable?

#21 ·
Czy sprężyna serwomechanizmu otworzyła się czy zamknęła po odłączeniu? Zazwyczaj jest sprężynowana w jedną lub drugą stronę? Jeśli się zamknęła, może to być przyczyną problemu. Myślę, że widziałem, jak inni twierdzili, że zamyka się, chyba że usuniesz kable?
Cześć, mam 1390sdr i zastanawiałem się, czy wiesz, czy motocykl lepiej jeździ i jak działa z eliminatorem serwomechanizmu wydechu i utrzymywaniem klapy cały czas otwartej. Czy oddycha i lepiej jeździ??? Na zdrowie. Myślę o zrobieniu tego i zastanawiałem się, jak wpłynęłoby to na działanie motocykla, gdybym to zrobił.

#4 ·
Czy masz SDR 3 generacji? Może wymagają innego ESE niż wcześniejsze SD (?) :unsure:

Pamiętam, że czytałem o problemach Healtech z ich mk1 ESE dla gen 1 SDGT/R, ale kiedy kupiłem swój, wypuścili wersję mk2, z którą nie miałem żadnych problemów.

Klapa wydechowa pozostaje w standardowej pozycji otwartej, jak wspomniano powyżej, chociaż jeśli chcesz maksymalnego przepływu gazu, instrukcje mówią, aby przesunąć klapę do bardziej otwartej pozycji (tj. najgłośniejszej pozycji) i ponownie ją zabezpieczyć. Po prostu nacisnąłem na moją klapę i przeciążyła małe koła zębate w silniku serwo, więc moja ex-klapa spoczywa teraz równolegle w rurze o średnicy 60 mm zamiast częściowo utrudniać przepływ gazu. (y)

Healtech powinien bez problemu wysłać kolejny ESE w ramach gwarancji i powinieneś być gotowy do działania bez klapy :LOL: - pamiętaj, że istnieją inne sposoby na usunięcie klapy..... zestawy mid pipe (do usunięcia katalizatora) są dostarczane z małą krzywką, która pasuje do silnika serwo, umożliwiając usunięcie kabli. Nie potrzebujesz więc ESE, jeśli kupujesz zestaw mid pipe de-cat (chyba że zależy Ci na oszczędności wagi i porządkach).

Attachments

#6 ·
Kiedy moje serwo spaliło się w ruchu drogowym, silnik przeszedł w tryb awaryjny, nie wchodził na obroty powyżej 6500 obr./min, a tempomat nie działał, dopóki nie usunąłem serwa, umieściłem klucz sprzętowy i zleciłem dealerowi wyczyszczenie kodu błędu, który brzmiał "MTC ERROR". Podłączyłbym go do komputera niani dealera, żeby zobaczyć, co się dzieje.

#7 ·
Czy jest jakakolwiek korzyść z usunięcia serwa i klapy, jeśli nie montujesz również środkowego rury?

#8 ·
Czy jest jakaś korzyść z usunięcia serwa i klapy, jeśli nie robisz również środkowego rury?
Będąc ciekawskim, szukałem odpowiedzi na moje pytanie i znalazłem to.
Nie promuje tutaj servo buddy (nic o tym nie wiem), ale uznałem to wyjaśnienie za przydatne.

#9 ·
Kiedyś uważano, że klapka jest urządzeniem do strojenia w celu poszerzenia zakresu mocy, ale fakt, że jest uruchamiana przy dokładnie takich samych obrotach jak test dźwięku Euro, wskazuje na to, że jest to urządzenie tłumiące dźwięk. Jeśli chodzi o usunięcie klapki, sam katalizator jest znacznie większą przeszkodą, więc po co się wysilać? Jeśli zrobisz decat, klapka pozostaje z katalizatorem.

#10 ·
Mam Gen 3 2020 Superduke R, jeżdżę na standardowym wydechu i katalizatorze z TYLKO wsuwanym tłumikiem Austin.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy użycie urządzenia heal tech i usunięcie silnika serwo spowoduje...
1. utratę mocy lub momentu obrotowego na dole, w środku lub na górze?
2. Czy następuje również zauważalna zmiana w wydechu/dźwięku, na dole, w środku lub na górze?
Chcę tylko wiedzieć, czego się spodziewać, dzięki!

#13 ·
.Mam Gen 3 2020 Superduke R, jeżdżę na standardowym wydechu i katalizatorze, TYLKO z końcówką Austin.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy użycie urządzenia heal tech i usunięcie silnika serwo spowoduje...
1. utratę mocy lub momentu obrotowego na dole, w środku lub na górze?
2. Czy jest również zauważalna zmiana w wydechu/dźwięku, na niskich, średnich lub wysokich obrotach?
Chcę tylko wiedzieć, czego się spodziewać, dzięki!
Trochę więcej dźwięku przy obrotach, przy których klapa zamyka się, gdy serwo jest aktywne. Wątpię, żeby nastąpiła utrata mocy. Jeśli zostawisz katalizator na miejscu, a także fabryczny tłumik, nadal będzie wystarczająco cicho. Myślę, że katalizator tłumi bardziej niż tłumik.

#11 ·
Kilka dni temu zainstalowałem rurę środkową Arrow Cat delete i usunąłem silnik Flapper Servo. Kupiłem Healtech ESE-KT2, mając nadzieję, że nie będę musiał zmagać się z 'trybem awaryjnym'.

Strona internetowa Healtech mówi, że może minąć do 3 krótkich jazd, zanim ich produkt zacznie działać. Przeszedłem co najmniej 10 cykli zapłonu (jazdy po 16-32 km każda) i wciąż mam do czynienia z trybem awaryjnym.

Wysłałem e-mail do Healtech i odpowiedzieli w następujący sposób:

1) Odłącz złącze ESE i sprawdź, czy wszystkie piny złącza są na swoim miejscu, nie są zgięte ani wypchnięte z pozycji.
2) Ważne: spryskaj trochę środka do czyszczenia styków (np. WD40) do wtyczek.
Następnie podłącz ponownie i upewnij się, że złącze jest prawidłowo zablokowane.
3) Upewnij się, że zawór wydechowy jest całkowicie otwarty lub został usunięty.
4) Wykonaj kilka jazd (4-5 cykli zapłonu), co najmniej 25 km i sprawdź, czy błąd znika, czy nie.
Jeśli nic nie pomaga:
Jeśli serwo ma sporadyczną usterkę, ważne jest, aby wyczyścić kod błędu i upewnić się, że zawór przeprowadza pełny test otwarcia/zamknięcia po włączeniu zapłonu przed zainstalowaniem ESE.
Jeśli kod błędu jest obecny po zainstalowaniu ESE, może nie wyczyścić kontrolki FI, ale jeśli został wyczyszczony wcześniej, powinien działać OK.

Model 2020 GT wymaga innego Eliminatora Serwa Wydechowego niż w poprzednich latach - zastanawiam się, czy Healtech ma problemy z uruchomieniem go?? RobertVP

#12 ·
Założyłem Healtech ese, usunąłem kable i silnik, a następnie całkowicie usunąłem zawór klapowy. Zeszlifowałem 2 śruby, które trzymają płytkę do pręta, a następnie odciąłem pręt, usuwając go. Włożyłem śrubę w otwór 10 mm pozostawiony po usunięciu pręta. Teraz jest prosto przez bez przeszkód. Rower działa świetnie. Zamierzam zrobić to samo w moim multi 950S, ponieważ ma zauważalny spadek mocy, gdy zawór jest zamknięty. Zawór służy do redukcji hałasu i odczytów emisji.

#15 ·
Właśnie zleciłem instalację Healtech ESE w moim SDR 3.0 przez producenta wydechów. Niestety dotarł dzień PO tym, jak oddałem motocykl, więc musiałem poprosić go, żeby się tym zajął, kiedy robił prace nad wydechem. Zapytałem, czy były jakieś problemy, a on powiedział, że motocykl natychmiast wyświetlił błąd, ale potem postępował zgodnie z instrukcjami (3 cykle zapłonu) i zniknął. Jeśli chodzi o usunięcie klapy w porównaniu z jej nieusuwaniem, to pomijając pełny układ, usunąłbym ją nawet przy montażu slip-on, ponieważ to po prostu o jedną rzecz mniej do zepsucia później. Krążą historie o tym, jak rdzewieją i się blokują, lub zamarzają/umierają/zaciskają się w pozycji zamkniętej lub częściowo zamkniętej, powodując problemy. Wcześniej w Superduke zrobiłem również rurę decat i Healtech ESE w moim Ducati, a motocykl również pracował znacznie chłodniej. Nie mówię, że tak będzie w przypadku SDR, ale jeśli będę miał jakikolwiek motocykl z klapą, zostanie ona usunięta. Jak powiedzieli inni, jest to raczej funkcja tłumienia dźwięku. Dodatkowo pozbycie się jej uwalnia kilka uncji wagi i zmniejsza bałagan.

#16 ·
Zainstalowałem eliminator serwa wydechu i motocykl nie wchodził na obroty powyżej 6200 obr./min. Usunięto i problem rozwiązany, odeślę go. Żadnych kontrolek błędów ani nic. Tylko wątek informacyjny.
Był wątek, w którym napisano, że Heal Tech wyprodukował wadliwą partię modułów ES Eliminator i należy je zwrócić w celu wymiany.

#18 ·
Cześć, jestem nowy na forum i szukam nowego wydechu typu slip-on do mojego 1290 GT z 2023 roku. Przepraszam za prawdopodobnie głupie pytanie, ale zaczynamy......... Jeśli po prostu usuniesz standardowy tłumik i założysz nowy typu slip-on. Dlaczego musisz cokolwiek robić z serwomechanizmem zaworu wydechowego, skoro znajduje się on przed tłumikiem?

#20 · (Edited)
Mój zablokował się 600 mil od domu, wrzucając ECU w tryb awaryjny, który ogranicza moc do maksymalnie około 100 KM, a także wyłącza tempomat, czego rozpaczliwie potrzebowałem z powodu (teraz chirurgicznie naprawionej) prawej ręki sparaliżowanej przez zapalenie stawów. Po przybyciu do domu natychmiast zamówiłem ESE i umówiłem się z dealerem na usunięcie kodu. Dużo kłopotów, których można by uniknąć, po prostu odłączając serwo i podłączając ESE. Katalizator może pozostać na miejscu, jeśli sobie tego życzysz.

#26 ·
Dzięki za odpowiedź kolego. Więc żadnej poprawy osiągów. Czy to była ładowarka???, po co to robić??, zmniejszyć wagę i bałagan może
Miałem nadzieję, że to sprawi, że dźwięk i osiągi będą lepsze. Chyba się tym nie przejmuję, dzięki.
Jest głośniej przy 5500 obr./min, prędkości obrotowej silnika, przy której klapa częściowo się zamyka, co zbiegiem okoliczności jest prędkością obrotową, przy której przeprowadzane są testy dźwięku Euro. Tak długo, jak skrzynka katalityczna jest na miejscu, nie będzie zauważalnej różnicy w ogólnym poziomie dźwięku. Klapa istnieje po to, aby zminimalizować poziom głośności przy prędkości obrotowej testu. Nie ma to ŻADNEGO związku z wydajnością i technicznie może nawet hamować wydajność, ponieważ jest częściową przeszkodą w wydechu. Usunięcie klapy poprzez usunięcie skrzynki katalitycznej jest częścią zmniejszenia wagi o około 15 funtów i sprawia, że ciepło resztkowe wydobywające się z silnika jest nieco bardziej znośne. I będzie głośniej na wszystkich poziomach obrotów. Samo podłączenie klucza ESE tylko uniemożliwia częściowe zamknięcie klapy przy prędkości obrotowej testu.

#24 ·
Zrobiłem to w moim 1290 ze strachu przed strasznym zablokowaniem/błędem zaworu. Można powiedzieć, że proaktywnie. Ale małą korzyścią jest to, że dostajesz trochę więcej dźwięku z wydechu na obrotach, na których klapa się włącza bez niego. "Szczeka" z niższych obrotów z nim.

#27 ·
Klapa wydechowa może się zaciąć i powodować wiele błędów, które w skrajnych przypadkach mogą nawet przełączyć motocykl w tryb awaryjny. Eliminator serwa to naprawia. Mój 22 evo podczas docierania wyrzucał kody praktycznie za każdym razem, gdy go uruchamiałem! Chociaż błędy stopniowo malały, gdy zbliżałem się do przebiegu 600 mil po założeniu pełnego Akry, który również traci serwo wydechu, motocykl nigdy więcej nie wyrzuca losowych kodów. Mój 22 sas wciąż ma serwo i nadal od czasu do czasu losowo wyrzuca ostrzeżenia. Czytałem również, że jeden z użytkowników dba o to, aby serwo było czyste i działało i nie ma żadnych problemów.