KTM Forums banner

Potrzebuję pomocy z problemem rozruchu Superduke 1290r

1 reading
2.7K views 13 replies 3 participants last post by  Beer!  
#1 ·
Niedawno kupiłem superduke 1290r z 2015 roku i ma problemy z uruchomieniem. Przez większość czasu nie chce się uruchomić. Kiedy włączysz motocykl, pompa paliwa się uruchomi i wszystko włącza się normalnie.

Kiedy naciskasz przycisk rozrusznika, jest to prawie tak, jakby przycisk rozrusznika był uszkodzony, ponieważ motocykl przez większość czasu nawet nie próbuje się uruchomić. Rozebrałem go, wyczyściłem i sprawdziłem ciągłość. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie mają ciągłość. Wymieniłem również przekaźnik rozrusznika na fabrycznie nowy (na wypadek, gdyby to był problem). Wiem, że czujnik wyłącznika bocznego się zepsuł, ale nadal nie chce się uruchomić nawet na neutralnym biegu ze złożoną stopką. Myślę również, że czujnik neutralny jest uszkodzony, ponieważ kontrolka nie zapala się na ekranie, nawet na neutralnym biegu. Czy istnieje inny czujnik lub część okablowania, która mogłaby powodować ten problem?

#2 ·
Niedawno miałem problem z brakiem kontrolki luzu. Podejrzewam, że to czujnik zmiany biegów, ale jakoś zniknęło po dobrym myciu. Nadal myślę, że prawdopodobnie wkrótce wróci. Mam kompletny silnik jako zapasowy na wypadek, gdyby ten się zepsuł, ale wymiana czujnika wyglądała na dość przerażającą. Miałem jednak pomysł: ze wciśniętym sprzęgłem i podniesioną nóżką boczną, a motocyklem toczącym się do przodu, powinien odpalić. Zdarzyło mi się już zgasnąć na biegu, ale podczas toczenia się motocykla odpali z wciśniętym sprzęgłem, nawet na biegu. Może warto poprosić kogoś, żeby pchnął cię do przodu, aby przetestować tę teorię, ale to tylko teoria.

#3 ·
Niedawno kupiłem superduke 1290r z 2015 roku i ma problemy z uruchomieniem. Przez większość czasu nie chce się uruchomić. Kiedy włączysz motocykl, pompa paliwa się uruchomi i wszystko włącza się normalnie.

Kiedy naciskasz przycisk rozrusznika, jest to prawie tak, jakby przycisk rozrusznika był uszkodzony, ponieważ motocykl przez większość czasu nawet nie próbuje się uruchomić. Rozebrałem go, wyczyściłem i sprawdziłem ciągłość. Sprawdziłem bezpieczniki i wszystkie mają ciągłość. Wymieniłem również przekaźnik rozrusznika na zupełnie nowy (na wypadek, gdyby to był problem). Wiem, że czujnik wyłącznika stopki bocznej uległ uszkodzeniu, ale nadal nie chce się uruchomić nawet na biegu jałowym ze złożoną stopką boczną. Myślę również, że czujnik neutralny jest uszkodzony, ponieważ kontrolka nie zapala się na ekranie nawet na biegu jałowym. Czy jest jakiś inny czujnik lub część okablowania, która mogłaby powodować ten problem?
Czy byłoby możliwe nagranie wideo za pomocą urządzenia mobilnego i przesłanie go na przykład na YouTube, aby udostępnić je tutaj? Pomoże nam to w diagnozie.

To powiedziawszy, jeśli jest to problem elektryczny -
  1. Jeśli wyłącznik stopki bocznej jest uszkodzony, nie ma znaczenia, czy stopka jest podniesiona i jesteś na biegu jałowym. Pomyśl o tym - przełącznik nadal może informować system CANBUS, że jest opuszczony.
  2. Czy wymieniłeś akumulator? 95% naszych problemów jest związanych z akumulatorem. Może się wydawać, że akumulator jest mocny... nawet test przy 12+ V w spoczynku... ale jaki jest, gdy wciśniesz rozrusznik? Jeśli spadnie poniżej 10,5 V (niech ktoś mnie poprawi), nie uruchomi się.

Jeśli to nie jest problem elektryczny... kiedy ostatnio regulowano zawory? To wszystko są rzeczy, które bym rozważył.

#4 ·
Czy byłoby możliwe nagranie filmu za pomocą urządzenia mobilnego i przesłanie go na przykład na YouTube, aby udostępnić go tutaj? Pomoże nam to w diagnozie.

To powiedziawszy, jeśli jest to problem elektryczny -
  1. Jeśli przełącznik podpórki jest uszkodzony, nie ma znaczenia, czy podpórka jest podniesiona i jesteś na biegu jałowym. Pomyśl o tym - przełącznik wciąż może informować system CANBUS, że jest opuszczony.
  2. Czy wymieniłeś akumulator? 95% naszych problemów dotyczy akumulatora. Może się wydawać, że akumulator jest mocny... nawet testuje się go na 12+ V w spoczynku... ale co się dzieje, gdy włączysz rozrusznik? Jeśli spadnie poniżej 10,5 V (niech ktoś mnie poprawi), nie uruchomi się.

Jeśli to nie problem elektryczny... kiedy ostatnio regulowano zawory? To wszystko są rzeczy, które wziąłbym pod uwagę.
Nie mam pojęcia, kiedy ostatnio regulowano zawory i próbowałem uruchomić go z podłączoną ładowarką, więc nie powinno to być wina akumulatora (12,5 V podczas próby uruchomienia).

#9 ·
Nadal nie widzę światła neutralnego, spróbuj poruszyć dźwignią zmiany biegów, aby sprawdzić, czy chociaż na sekundę się zaświeci. To BYŁ problem z moim motocyklem, który nie uruchamiał się tak samo jak Twój na filmie. Kiedy kontrolka N się zaświeciła, uruchamiał się, ale nadal nie mam powodu, dla którego nie włączał się przez kilka dni, ale od tego czasu jest w porządku.

#6 ·
@Jacksonpolarbear - A Twój przycisk rozrusznika, który wyczyściłeś, rzeczywiście ma ciągłość aż do przekaźnika? (Brzmi jakbyś był kompetentny, aby to przetestować pod kątem sygnału).

Moja sugestia byłaby taka, aby wcisnąć przycisk rozrusznika JEDNOCZEŚNIE poruszając kierownicą w przód i w tył (tylko po to, aby sprawdzić, czy nie ma przerwanego przewodu).

Brzmi też tak, jakbyś sprawdził ciągłość od przycisku rozrusznika do co najmniej wtyczki, gdzie osprzęt przełączeniowy jest wpięty w wiązkę. Jeśli tak, to może od tej wtyczki do przekaźnika.

Co się dzieje, jeśli przyłożysz 12 V bezpośrednio do elektromagnesu rozrusznika? Czy próbuje uruchomić?

#7 ·
@Jacksonpolarbear - A Twój przycisk rozrusznika, który wyczyściłeś, rzeczywiście ma ciągłość aż do przekaźnika? (Brzmi jakbyś był kompetentny, aby to przetestować pod kątem sygnału).

Moja sugestia byłaby taka, aby wcisnąć przycisk rozrusznika, PORUSZAJĄC kierownicą w przód i w tył (tylko po to, aby sprawdzić, czy nie ma przerywanego uszkodzonego przewodu).

Brzmi też tak, jakbyś przetestował ciągłość od przycisku rozrusznika do co najmniej wtyczki, gdzie osprzęt przełączający włącza się do wiązki. Jeśli tak, to może od tej wtyczki do przekaźnika.

Co się dzieje, jeśli przyłożysz 12 V bezpośrednio do elektromagnesu rozrusznika? Czy próbuje się uruchomić?
Przetestowałem rzeczywisty przycisk rozrusznika pod kątem ciągłości i wydawało się, że jest w porządku. To zdecydowanie może być przewód od przycisku rozrusznika. Stary przekaźnik rozrusznika zdecydowanie wyglądał tak, jakby poprzedni właściciel go stamtąd zwierał, więc mógłbym tego spróbować.

#13 ·
Im więcej o tym myślę, tym bardziej jestem ciekaw uziemienia przekaźnika rozrusznika. Możesz go uruchomić, gdy podłączysz kable rozruchowe: Czy podłączyłeś ujemny zacisk akumulatora do ujemnego przewodu rozruchowego? I co się stanie, jeśli podłączysz TYLKO dodatni przewód rozruchowy od akumulatora do akumulatora i uziemisz ujemny koniec kabla do ramy w porównaniu do zacisku akumulatora?

Zatem oba kable na akumulatorze rozruchowym do akumulatora motocykla
wtedy oba kable na akumulatorze rozruchowym, ale tylko dodatni na akumulatorze motocykla i ujemny na ramie lub gdzieś

Zastanawiam się, czy masz złe uziemienie. Sprawdź uziemienie od akumulatora do ramy. Sprawdź uziemienie przekaźnika rozrusznika.

Myślę, że spadek napięcia powoduje, że ECU nie pozwala ci wystartować.

Niezależnie od tego, nadal wymieniłbym go na zupełnie nowy, świeży akumulator. O jedną zmienną mniej. Akumulator może wykazywać dobre napięcie, ale nie mieć prądu rozruchowego (zła cela).

#14 · (Edited)
Im więcej o tym myślę, tym bardziej jestem ciekaw twojej masy przekaźnika rozrusznika. Możesz go zakręcić, gdy masz podłączone kable rozruchowe: Czy podłączyłeś ujemny zacisk akumulatora do ujemnego przewodu rozruchowego? I co się dzieje, jeśli podłączysz TYLKO dodatni przewód rozruchowy od akumulatora do akumulatora i uziemisz ujemny koniec kabla do ramy w porównaniu do zacisku akumulatora?

Zatem oba kable na akumulatorze rozruchowym do akumulatora motocykla
wtedy oba kable na akumulatorze rozruchowym, ale tylko dodatni na akumulatorze motocykla i ujemny na ramie lub gdzieś

Zastanawiam się, czy masz złą masę. Sprawdź uziemienie od akumulatora do ramy. Sprawdź masę przekaźnika rozrusznika.

Myślę, że obniżasz napięcie, co powoduje, że ECU nie pozwala ci uruchomić.

Ja