KTM Forums banner

Nowe (i być może ulepszone) usunięcie airboxa

1 reading
7.6K views 17 replies 4 participants last post by  Pavement Tested  
#1 ·
Więc wiem, że jest tu mnóstwo postów na temat usuwania airboxa. Moja metoda nie różni się zbytnio, poza tym, że montuję filtr pod bezpośrednio na korpusie przepustnicy. Więcej na ten temat i zdjęcia później, gdy filtr dotrze pocztą. Ale na razie usuwam resztę elementów. Kupiłem zaślepkę SAS, dongle i filtr odmy. Ale zostaję z odpowietrznikiem na górze głowicy. Fioletowe strzałki pokazują wąż podciśnieniowy biegnący od odpowietrznika głowicy do komory w ramie. Żółty pokazuje, gdzie znajdował się przewód podciśnieniowy do teraz wyrzuconego airboxa. Poniżej znajduje się drugi króciec, który miał przewód podciśnieniowy do innej części wyrzuconego systemu SAS. Powiedziawszy to wszystko, oczywistą opcją w mojej głowie jest zakup kolejnego filtra odpowietrzającego, podobnego do skrzyni korbowej, który pasowałby na głowicę, zamiast zatykać odsłonięte punkty na komorze ramy. Wszelkie uwagi na temat tego, dlaczego miałoby to działać lub nie, są mile widziane.
Image

Image

#2 ·
Nie! Proszę, włóż z powrotem ten airbox. Airbox zapewnia "spokojne" powietrze... to znaczy brak turbulencji. Bez airboxa silnik podlega kaprysom twojego motocykla podczas jazdy z dużą prędkością - czasami ciśnienie, a czasami podciśnienie. Jedyne miejsce, w którym widziałem korzyść z usuniętej skrzynki, to spokojne przestrzenie pomieszczenia na hamowni... a nie w prawdziwym świecie. Zaufaj mi, przerobiłem setki głowic i spędziłem zbyt wiele godzin w pomieszczeniu na hamowni. Wierzcie lub nie, fabryka ma pojęcie o tym, co buduje. Wymień filtr na olejowy zamiennik gazy... to wszystko.

#5 ·
Nie! Proszę, włóż z powrotem to pudełko filtra powietrza. Pudełko filtra powietrza zapewnia "spokojne" powietrze... to znaczy brak turbulencji. Bez pudełka filtra powietrza silnik jest narażony na kaprysy twojego motocykla podczas jazdy - czasami ciśnienie, a czasami podciśnienie. Jedyne miejsce, w którym widziałem korzyści z usuniętego pudełka, to spokojne przestrzenie w pomieszczeniu do testowania na hamowni... a nie w prawdziwym świecie. Zaufaj mi, przerobiłem setki głowic i spędziłem zbyt wiele godzin w pomieszczeniu do testowania na hamowni. Wierzcie lub nie, fabryka ma pojęcie o tym, co buduje. Wymień filtr na olejowy zamiennik gazy... to wszystko.
Dobry materiał. Rozważałem to, ale moim głównym zmartwieniem jest woda w dolocie. Obecnie używam K&N zamiast filtra OEM i zmodyfikowałem trochę odpowietrzanie skrzyni korbowej.

#3 · (Edited)
Więc wiem, że jest tu mnóstwo postów na temat usuwania airboxa. Moja metoda nie różni się zbytnio, poza tym, że montuję filtr stożkowy bezpośrednio na korpusie przepustnicy. Więcej na ten temat i zdjęcia później, gdy filtr pojawi się w poczcie. Ale na razie usuwam resztę elementów. Kupiłem płytę zaślepiającą SAS, dongle i filtr odmy. Ale pozostałem z odpowietrznikiem na górze głowicy. Fioletowe strzałki pokazują wąż podciśnieniowy biegnący od odpowietrznika głowicy do komory w ramie. Żółty pokazuje, gdzie znajdował się przewód podciśnieniowy do teraz odrzuconego airboxa. Poniżej znajduje się drugi króciec, który miał przewód podciśnieniowy do innej części odrzuconego systemu SAS. Podsumowując, oczywistą opcją w mojej głowie jest zakup kolejnego filtra odpowietrzającego, podobnego do skrzyni korbowej, aby dopasować go do głowicy, zamiast zatykać odsłonięte punkty na komorze ramy. Wszelkie uwagi na temat tego, dlaczego to zadziała lub nie, są mile widziane.
View attachment 112670
View attachment 112669
Zrobiłem dokładnie to samo, martwiłem się, że olej wydostanie się z filtra i zrobi bałagan, ale zadziałało świetnie i pozwala na usunięcie jak największej ilości instalacji hydraulicznej.
Image

#7 ·
Oto filtr pod zamontowany bezpośrednio na korpusie przepustnicy. Uwielbiam wygląd cafe racer z pustą ramą pomocniczą i widocznym filtrem pod. Dla każdego, kto próbuje to odtworzyć, jest to filtr k&n ru-1770. Biorąc to pod uwagę, k&n ma ograniczone rozmiary, więc ID kołnierza wynosi 62 mm, co jest tylko odrobinę za duże. Dokręciłem opaskę ślimakową i wydaje się, że jest solidna. Sprawdzę później, czy nie ma wycieku podciśnienia. Wcześniej próbowałem większego filtra k&n, rx-3800, który nie miał prześwitu z lokalizacją pompy paliwa. DNA produkuje filtr, ro-620-150, z kołnierzem o średnicy wewnętrznej 60 mm. Ale ma on w zasadzie dokładnie takie same wymiary jak rx-3800, więc obawiam się, że nie pasowałby. Filtr DNA ma długość kołnierza 2,5 cala, podczas gdy k&n, który pasuje, ma 2 cale. Jeśli ten k&n ma wyciek podciśnienia, to być może zamówię DNA i mam nadzieję, że odcięcie pół cala kołnierza sprawi, że ledwo się zmieści, ale obawiam się, że problemem jest większa średnica, a nie długość kołnierza. Następnym krokiem jest wywiercenie kilku otworów w kołnierzu w celu zamontowania standardowego czujnika temperatury powietrza. Zdjęcia wkrótce.

Attachments

#8 · (Edited)
Oto odpowietrznik skrzyni korbowej. Jest to k&n 62-1330 i montuje się go bezpośrednio na króciec skrzyni korbowej. Z perspektywy czasu żałuję, że nie zrobiłem trochę więcej badań przed zamówieniem. K&n 62-2480 również pasuje bezpośrednio na króciec, ale jest mniejszym filtrem. 1 1/8" wysokości x 1 3/8" średnicy vs 1 1/2" wysokości x 2" średnicy. Wiem, że to dzielenie włosa na czworo i tak naprawdę nie ma to znaczenia, ale myślę, że ten mniejszy wyglądałby trochę bardziej przebiegle. No cóż. Odpowietrznik do głowicy jest w drodze pocztą. Zdjęcia wkrótce
Image

#9 ·
Mam podobny zestaw w moim 701, używając RE-0930 K&N, działa świetnie, pozycja chroni go przed warunkami atmosferycznymi, a szybko poruszające się powietrze obok filtra nie stanowi większego problemu w motocyklu, który spędza 95% czasu poniżej 70 mil na godzinę. Wybrałem filtry DNA na odpowietrznikach po wypróbowaniu kilku tanich podróbek z eBay, które szybko się rozpadły. Uwielbiam wygląd, a dźwięk wlotu powietrza jest jak Bóg przecierający gardło.

#11 ·
Zamiast zaciskać na korpusie przepustnicy, zachowałem oryginalną gumę wlotową wewnątrz filtra. Rozumiem, że trąbka i długość wlotu wspomagają średni zakres.
View attachment 112714
Czytałem kilka postów o zachowaniu oryginalnego wlotu. Chciałbym zobaczyć porównanie na hamowni. Nie jestem fizykiem, ale mam dobre pojęcie o dynamice powietrza. Nie widzę, jak dodana długość miałaby przynieść jakąkolwiek korzyść i nie rozumiem również, jak działa efekt velocity stack lub trąbki wewnątrz filtra. Mimo to nigdy nie widziałem 701 z odsłoniętym filtrem i cholera, wygląda świetnie 👍

#13 ·
Wkład odmy Uni jest zainstalowany na głowicy. Numer części up-104. Króciec głowicy ma 5/8" w porównaniu do króćca skrzyni korbowej 1/2". Zazwyczaj wolę produkty K&N od Uni, ale ich najmniejsza odma miała średnicę 2", podczas gdy Uni ma 1 1/2" i jest to ciasne miejsce ze skrzynką bezpieczników. Musiałem faktycznie zsunąć skrzynkę bezpieczników z kołków montażowych, aby zainstalować odmę i to fotofinisz. Kiedy wywiercę otwory montażowe czujnika temperatury w filtrze wlotowym, będzie po wszystkim. Zdjęcia wkrótce.

Attachments

#16 ·
Prawdopodobnie pójdę drogą power commandera. Zastanawiam się, czy uruchomię również auto tune
Żebyś wiedział, PC6 jest niedostępny wszędzie, gdzie szukałem. Rottweiler powie ci, że spodziewają się więcej za 2-4 tygodnie. To się dzieje od kilku tygodni. Dodatkowo PC6 wymaga licencji, aby stroić poza podstawami. Zdecydowałem się na PCV, który jest wycofany z produkcji, ale nadal dostępny, jeśli szukasz wystarczająco ciężko. 3 dni temu Cycle Gear/Revzilla miało 4 sztuki w magazynie po tym, jak kupiłem swój.

#18 ·
Doceniam ostrzeżenie. Rozmawiam teraz z facetem, który sprzedał swojego duke'a i zamierza sprzedać mi swój pcv. I jak powiedziałem, zastanawiam się nad kupnem od niego również auto tune
(y)