KTM Forums banner

Wziernik oleju??

1 reading
58K views 21 replies 9 participants last post by  Paco  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim.
Jak dokładny jest wziernik? Naprawiłem wyciek oleju, wymieniając miedzianą podkładkę na śrubie spustowej.
Zrobiłem pełne spuszczenie i pełne uzupełnienie, ale zauważyłem, że poziom oleju we wzierniku pozostaje dokładnie taki sam, zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Uzupełniłem 1,25 litra oleju, jak podano w instrukcji. Zmierzyłem to.
Postawiłem motocykl na poziomym stojaku motocyklowym i uruchomiłem motocykl. Kiedy sprawdziłem to, gdy silnik był zimny, poziom oleju wynosił około 3/4 w górę, następnie uruchomiłem motocykl, aż włączył się wentylator chłodnicy, ponownie sprawdziłem poziom oleju we wzierniku i było około w połowie. Następnie pozwoliłem motocyklowi ostygnąć, aby go umyć, ponownie sprawdziłem poziom oleju we wzierniku i nadal było w połowie (na zimnym silniku).
Motocykl był cały czas na stojaku.
Zastanawiam się tylko, czy ktoś wie dlaczego? Albo czy to normalne, czy nie?
To nie ma dla mnie większego sensu.

Motocykl to model KTM 450 EXC 2004.

#2 ·
W obu moich motocyklach RFS kierowałem się tylko ilością oleju, którą dodałem po pełnej wymianie filtra/sitka.

#3 · (Edited)
Tak, też się tym kieruję.
Czy u ciebie było tak samo?

W instrukcji jest napisane, że poziom oleju powinien wynosić 1/4 w górę na zimno (dolna krawędź wziernika) i 3/4 w górę na gorąco (górna krawędź wziernika).
Zastanawiam się tylko, dlaczego poziom oleju pozostaje taki sam na gorąco i na zimno? To nie ma sensu. Czyż nie powinien się rozszerzać/zagęszczać?

#4 ·
W moim 2000 520 olej NIGDY nie przekroczył znaku 1/4
nawet po 2 godzinach ciężkiej jazdy po pustyni. Po prostu nigdy się to nie zdarzyło.

'03 pokazywał nieco ponad połowę po rozgrzaniu, ale nie 1/4
zimny 3/4 gorący.

#5 ·
Ok. Cóż, cieszę się, że wiem, że to nie tylko mój rower.
Następne pytanie brzmi, że u mnie pokazuje dokładnie w połowie, gdy jest zimny... czy to za dużo i czy powinienem spuścić trochę oleju? Czy zostawić to tak?

#6 ·
Nie pamiętam, ile kosztowała pełna wymiana oleju, ale jeśli wlejesz to, co jest w instrukcji, zostawiłbym to.

#7 ·
Zawsze używam zmierzonej (wysokości) ilości, a nie objętości. Zasadniczo wystarczy pobrać olej w pobliżu środka okna (z motocyklem w pionie, a nie opartym na podpórce) i gotowe. 1/4 w górę, dobrze. 3/4 w górę, dobrze.
To samo dotyczy oleju do widelców. To nie ilość, którą wlewasz, działa, ale wysokość tego oleju.

#11 ·
W rowerach z wysokociśnieniowym smarowaniem olej będzie zasysany z miski olejowej i w górę do głowicy, więc poziom w wzierniku będzie się obniżał. W maszynach bez wysokociśnieniowego smarowania wysokość oleju nie powinna się zmieniać, ponieważ olej nie jest zasysany z miski olejowej w dużej objętości, tylko w ilości wystarczającej do smarowania rozrządu.

#15 ·
#17 ·
Hej chłopaki, właśnie zrobiłem serwis w moim KTM 250 sx-f z 2011 roku, teraz motocykl był prosty, kiedy dodałem olej, a kiedy włączam motocykl, szkło jest całkowicie puste, czy to normalne, czy powinno coś być w szkle, dajcie znać, dzięki

#21 ·
Olej musi być ciepły, aby odczyt był dokładny. Przy zimnym silniku olej będzie nisko w okienku kontrolnym. Po wyłączeniu silnika odczekaj kilka minut, aż olej wsiąknie, a następnie ustaw motocykl w poziomie i olej powinien znajdować się w pobliżu środka okienka.