KTM Forums banner

SAS usunąć najlepszą opcję?

23K views 15 replies 9 participants last post by  lazycalm  
#1 ·
Jaka jest najlepsza opcja SAS?

#3 ·
#6 ·
W gen 1, po usunięciu katalizatora i zainstalowaniu mapy Akra, występuje dużo trzasków podczas hamowania silnikiem. Usunięcie SAS zatrzymuje wysyłanie niespalonego paliwa z powrotem przez głowice, co zatrzymuje trzaski i dźwięki paliwa i sprawia, że ​​wszystko działa idealnie. Pozbywasz się również pochłaniacza węgla pod siedzeniem i zyskujesz trochę miejsca do przechowywania. Myślę, że usunięcie węży prowadzących do głowic również wygląda schludnie.

#7 · (Edited)
SAS wpuszcza świeże powietrze do układu wydechowego, tak myślisz?

Podpowiedź jest w nazwie, „Secodary AIR System”. Wtryskuje świeże powietrze do układu wydechowego, aby spalić niespalone węglowodory, zanim opuszczą one układ wydechowy. Prowadzi to do niższej emisji HC.

GŁÓWNYM powodem, aby to zrobić, jest uzyskanie dokładnego stosunku a/f podczas strojenia.

#8 · (Edited)
Powietrze wtórne (niemierzone) jest pompowane do układu wydechowego (zazwyczaj przy zaworach wydechowych), aby szybciej doprowadzić katalizator do temperatury roboczej.
Filtr z węglem aktywnym filtruje opary paliwa ze zbiornika paliwa, umożliwiając odpowietrzanie zbiornika paliwa do układu dolotowego (zazwyczaj przy przepustnicy/kolektorze dolotowym), aby spalić się w komorze spalania.
Oba te elementy są niezbędnymi kontrolerami emisji, ale niestety dodają kosztowne słabe punkty do silników spalinowych. Usunięcie katalizatora oznacza, że ​​nie potrzebujesz już powietrza wtórnego, a usunięcie pochłaniacza oznacza jedynie nieznacznie większą emisję przy bardzo niewielkiej utracie wagi. Żadne z nich nie wpłynie na strojenie, ponieważ strojenie odbywa się w temperaturze roboczej (bez powietrza wtórnego), a czujniki tlenu kompensują wentylację zbiornika. Jedynym sposobem na uzyskanie zmienionego afr jest zmiana map bazowych i zmiana docelowego afr w pętli zamkniętej ecu lub oszukanie ecu, aby myślało, że dane wejściowe są inne.

#11 · (Edited)
Kot, który zszedł z mojego sdr, ważył ponad 13 funtów, a środkowa rura ważyła około 2 funtów.
Tak, znaczna oszczędność wagi, jeśli tego szukasz (choć ze zwiększoną emisją). Ale teraz możesz również usunąć system sas, ponieważ nie jest już potrzebny do nagrzewania katalizatora. Nie zyskasz żadnej przewagi mocy/afr, usuwając sas, ale będziesz miał jeden mniej kosztowny, słaby element.
Edycja Ps: Pamiętaj, że po usunięciu katalizatora spaliny będą miały silniejszy zapach, a po usunięciu sas spaliny będą miały bogatszy zapach podczas zimnego startu. Warto zauważyć, jeśli uruchamiasz w zamkniętej przestrzeni.

#13 ·
Zestaw OEM wydaje się tani. Dlaczego z tego nie skorzystać?

Dodatkowe pytanie: czy usunięcie SAS pomogłoby w obniżeniu temperatury silnika/wydechu?

#15 ·
Temperatura spalin spadnie zauważalnie, jeśli SAS zostanie usunięty razem z katalizatorem. Tylko niewielki spadek temperatury spalin, jeśli SAS zostanie usunięty, ale katalizator pozostanie, a katalizatorowi zajmie więcej czasu osiągnięcie wydajnej temperatury. Niewydajny katalizator doprowadzi do problemów (kody błędów w niektórych systemach i zablokowanie), więc nie usunąłbym SAS, chyba że usuwam katalizator. Silnik nadal będzie pracował w normalnej temperaturze roboczej, chociaż łatwiej będzie utrzymać temperaturę ze względu na niższą temperaturę spalin. Moim zdaniem usunięcie pomoże również w trwałości zaworu wydechowego. Należy jednak pamiętać, o ile głośniejszy będzie motocykl po usunięciu katalizatora/SAS.

#16 ·
Temperatura spalin spadnie zauważalnie, jeśli sas zostanie usunięty razem z katem. Tylko niewielki spadek temperatury spalin, jeśli sas zostanie usunięty, ale kat pozostanie, a katowi zajmie więcej czasu, aby osiągnąć wydajną temperaturę. Niewydajny kat doprowadzi do problemów (kody błędów w niektórych systemach i zablokowanie), więc nie usunąłbym sas, chyba że usuwam kat. Silnik będzie nadal pracował w normalnej temperaturze roboczej, chociaż łatwiej będzie utrzymać temperaturę ze względu na niższą temperaturę spalin.
Moim zdaniem, usunięcie pomoże również w trwałości zaworu wydechowego. Ale bądź świadomy, o ile głośniejszy będzie motocykl z usuniętym katem/sas.
Cześć Mohawk,

Wykorzystuję twoją odpowiedź, aby zobaczyć, czy możesz mi tu pomóc.

Właśnie dostałem tłumik Akra euro5 do mojego 690smc 2022 i jest on dostarczany z oddzielonym katem.
Teraz wiem, że ten tłumik jest plug and play, nie wymaga mapowania, ale myślałem o pominięciu Kata.
Czy motocykl będzie działał bez problemów? Czy muszę zrobić coś jeszcze, jeśli uruchomię go bez Kata? Jak usunięcie SAS? A może mogę go zachować i tak pominąć kata?

Dzięki :)