KTM Forums banner

Wymiana baterii/czujnika TPMS

10K views 7 replies 4 participants last post by  Mohawk  
#1 · (Edited)
Czujnik tylnej opony w moim '16 GT potrzebował dzisiaj około 12 mil, żeby się włączyć. Zgaduję, że bateria może wkrótce paść. Zgaduję również, że konstrukcja utrudnia wymianę baterii.

Co zrobiliście? Wymieniałem już wcześniej baterie, ale to był inny motocykl, inny design. Jakieś rekomendacje lub źródła zamienników? Zestaw 4 do wielu samochodów kosztuje około 30 dolarów. Część OEM do mojego GT kosztuje blisko 80 dolarów!

#2 ·
Widziałem jakiś czas temu filmik, w którym gość wymieniał baterię w czujniku KTM. Wiązało się to z rozcięciem czujnika, więc nie jest to idealne rozwiązanie. Może poszukaj na YouTube. Ewentualnie czujniki KTM to czujniki Schrader pod inną marką. Sprawdź ich stronę internetową, tam znajdziesz oryginalny zamiennik. Ewentualnie widziałem je dostępne na AliExpress. FYI, nie próbowałem żadnego z powyższych rozwiązań, ponieważ moje czujniki jeszcze nie uległy awarii.

#3 ·
Tak, obejrzałem wideo. Wymiana baterii w jednym z tych "zalanych" czujników wydaje się kłopotliwa, ale z pewnością wykonalna. Ale wolę po prostu kupić nowy; robię się leniwy na starość. Spróbuję poszukać Schrader, może na aliexp itp.

Zastanawiam się, dlaczego nasze są tak dużo droższe niż czujniki do samochodów? Trochę jak opony: kosztują więcej, krótsza żywotność. Cóż, po prostu koszt bycia właścicielem roweru.

#4 ·
Będę ciekawy, czego się dowiesz. Kiedy pierwszy raz wymieniałem przednią oponę, zepsułem czujnik (nowy w TPMS, więc zapomniałem, że tam był), więc kupiłem używany od członka grupy na Facebooku, żeby go wymienić. Zdecydowanie nie widziałem żadnego łatwego sposobu na wymianę baterii, więc zgaduję, że jedynym rozwiązaniem będzie całkowita wymiana czujnika. A biorąc pod uwagę, że automatycznie synchronizują się z systemem komputerowym... Wyobrażam sobie, że będziesz musiał kupić również OEM. Nie chcę psuć ci radości, ale mam nadzieję, że udowodnisz mi, że się mylę!

#6 ·
Moje dotychczasowe poszukiwania były bezowocne. Wygląda na to, że OEM jest produkowany przez firmę Schrader, a czujnik Schrader jest sprzedawany zasadniczo w tej samej cenie co część "KTM", czyli około 80 dolarów, plus podatek i koszty wysyłki. To około 4-5 razy więcej niż koszt czujnika do wielu samochodów.

Zaskakujące jest również to, że nie udało mi się znaleźć zbyt wiele na forach KTM na temat wymiany baterii lub samych czujników. Spodziewałem się, że przy szacowanej żywotności baterii wynoszącej zaledwie 5 lat (według Schrader) będzie tego więcej.

Zaskoczyło mnie, gdy dowiedziałem się ze strony internetowej firmy Schrader, że "większość wypadków motocyklowych jest spowodowana przez niedopompowane opony". I przez cały ten czas myślałem, że większość z nich jest spowodowana przez samochody skręcające w lewo.

#7 ·
Moje dotychczasowe poszukiwania były bezowocne. Wygląda na to, że OEM jest produkowany przez firmę Schrader, a czujnik Schrader jest sprzedawany zasadniczo w tej samej cenie co część "KTM", czyli około 80 dolarów, plus podatek i koszty wysyłki. To około 4-5 razy więcej niż koszt czujnika do wielu samochodów.

Zaskakujące jest również to, że nie udało mi się znaleźć zbyt wiele na forach KTM na temat wymiany baterii lub samych czujników. Myślałem, że przy szacowanej żywotności baterii wynoszącej zaledwie 5 lat (według Schradera) będzie tego więcej.

Zaskoczyło mnie, gdy dowiedziałem się ze strony internetowej Schradera, że "większość wypadków motocyklowych jest spowodowana przez niedopompowane opony". I przez cały ten czas myślałem, że większość z nich jest spowodowana przez samochody skręcające w lewo.
Moim przypuszczeniem jest to, że baterie się wyczerpują, a ludzie tego nie zauważają/nie chcą wymieniać. Kiedy uszkodziłem czujnik, skleiłem go z powrotem i działał dobrze przez kilkaset mil, zanim znowu się zepsuł. Kiedy się zepsuł, nie było żadnego błędu ani ostrzeżenia, więc w ogóle nie było to żadną niedogodnością, chyba że próbowałem sprawdzić ciśnienie, w przeciwieństwie do ostrzeżenia, które otrzymujesz, jeśli jest niskie. Gdyby istniało codzienne ostrzeżenie, gdyby jeden z nich umarł/zawiódł, założyłbym się, że widziałbyś o wiele więcej dyskusji na ten temat!

#8 · (Edited)
Ok, więc decydując się między KTM a aftermarket TPMS, zrobiłem małe rozeznanie. To było jakiś czas temu, więc wybaczcie moją słabą pamięć.
Z tego co pamiętam, nie potrzebujesz czujników zamiennych OEM. Liczy się tylko częstotliwość. 433 MHz w moim 890r, jeśli dobrze pamiętam. Więc jeśli dostanę aftermarketowy czujnik TPMS 433 MHz i wymienię tylko jeden na raz, powinien automatycznie nawiązać połączenie i zarejestrować się w jednostce sterującej KTM. Możesz przeszukać Aliexpress, używając numeru części OEM, aby znaleźć zamienniki.
Edycja: znaleziono przykład z adv rider.
Edycja 2: na stronie internetowej Schrader użyj numeru części, aby wyszukać na Aliexpress. Myślę, że to zrobiłem, aby znaleźć moje przyszłe zamienniki.