KTM Forums banner

Odblokowanie trybu demo (lub Tech Pack) na zawsze

1 reading
39K views 12 replies 8 participants last post by  AleKin89  
#1 ·
Cześć wszystkim,

czy ktoś z was z powodzeniem odblokował /'zhakował' Tech Pack samodzielnie lub zna kogoś, kto to robi?
Jak udało wam się to zrobić? Złącze KTM do obd2 i jakiś skaner dwukierunkowy?

Pozdrawiam

#2 ·
W "wyimaginowanej wiedzy" możemy myśleć, że pakiet Tech jest już załadowany na MCU motocykla...i za pomocą określonego ciągu znaków możemy go włączyć za darmo! Moim zdaniem dodatkowy pakiet nie jest jeszcze obecny, ale musi zostać pobrany przez sprzedawcę...a w konsekwencji...włączony. W ten sposób nikt nie może go ukraść!

#3 ·
W "wyimaginowanej wiedzy" możemy myśleć, że pakiet Tech jest już załadowany na MCU motocykla... i za pomocą określonego ciągu znaków możemy go bezpłatnie włączyć! Zależy to od mojej opinii... dodatkowy pakiet nie jest już obecny, ale musi zostać pobrany przez sprzedawcę... a w konsekwencji... włączony. W ten sposób nikt nie może go ukraść!
Myślę, że skoro istnieje tryb Demo na pierwsze 1500 km, to musi być na nim już oprogramowanie, które po osiągnięciu odległości podróży samo się wyłącza.

#4 ·
Jestem pewien, że kod jest chroniony przez znaczący i zaszyfrowany dostęp. Nie jest również wystarczająco drogi, aby ktokolwiek "inwestował czas i pieniądze" w jego złamanie, chyba że chodzi o przechwalanie się.

Jeżeli byłoby to łatwe, to już by się wydarzyło i byłoby powszechnie znane.

Wysoce nieprawdopodobne, że można oczekiwać, że się to wydarzy.

Zapłać człowiekowi.

#5 ·
Ponadto, nawet jeśli ktoś złamałby szyfrowanie, byłoby to prawdopodobnie bardzo łatwe do wykrycia przez oprogramowanie serwisowe KTM, ponieważ zapisy Twojego motocykla są oparte na chmurze i dostępne w dzisiejszych czasach z dowolnego miejsca, i prawie na pewno pozwoliłoby im to unieważnić gwarancję, jeśli by chcieli, lub przynajmniej spowodowałoby zresetowanie podczas serwisu. Na przykład Tesle również są dostarczane z wieloma opcjami zainstalowanymi, ale domyślnie wyłączonymi (a.k.a. Pay-to-play), i są dobrze znane z wyłączania dostępu do Superchargerów, jeśli wykryto, że majstrowałeś przy swoim samochodzie.

Tak tylko dla dyskusji, jedną ciekawą rzeczą, która może się z czasem pojawić, są rozbite motocykle. Ciekawe będzie, czy wymiana komputera/ECU może być dokonana 'w domu' z motocykla dawcy z pełnym pakietem aktywowanym? Nie wiem, gdzie przechowywany jest kod. Jestem pewien, że ktoś w końcu złamie zabezpieczenia motocykli, ale ze wszystkimi oczekiwanymi konsekwencjami ze strony KTM. Rynek KTM jest jednak dość mały, więc zdecydowanie nie ma takiego samego zainteresowania ze strony hakerów jak Tesla.

#8 ·
Byłoby miło, gdyby ktoś mógł wgrać nowy soft do ECU 790/890. Mam przeczucie, że to, o czym mówisz, jest bezpośrednio związane z tym, dlaczego firmy zajmujące się wgrywaniem softu do ECU ich nie dotykają. Założę się, że wszystkie informacje są przechowywane w tym samym module sterującym.