KTM Forums banner
21 - 33 of 34 Posts
Właśnie odebrałem 2022 1290 SAR w zeszłym tygodniu... przejechałem 3000 mil do domu z Olympia Washington do Tulsa Ok. Przez pierwsze kilka dni widziałem wycieki, takie jak te opisane tutaj. Teraz nie widzę wycieków, ale muszę codziennie rano uzupełniać zbiornik płynu chłodzącego. Czy ktoś może pokazać więcej szczegółów na temat rozwiązania z zaciskiem 2"? Czy trzeba zdjąć zbiornik, aby dokonać tej naprawy?
Tak, zbiornik trzeba zdjąć.

598 mil na moim SAR, idzie na przegląd po dotarciu 31., nie da się wcześniej. Czy muszę powiedzieć dealerowi coś o tym problemie? Mam dokładnie ten sam problem z wyciekiem płynu chłodzącego po prawej stronie pompy.

W lipcu naprawiłem swój egzemplarz z powodu tego problemu. Jednak naprawa była tymczasowa. Po wczorajszej jeździe zauważyłem, że znowu zaczęło przeciekać.
Image

Mój SAS z 2022 roku przecieka płyn chłodniczy, nie mam kałuż, ale czuję zapach, a zbiornik jest teraz pusty.
Dealer twierdzi, że to uszczelka pompy wody. Rozmawiają z KTM, czy jest objęta gwarancją.
Podobno potrwa to kilka tygodni, zanim dostaną nową uszczelkę.

Nie miałem żadnych problemów z płynem chłodniczym w moim SAS z 2018 roku, dopóki nie wymieniłem węży na węże Samco, a potem miałem wycieki i zapach płynu chłodniczego. Mechanik potrzebował około 6 prób, żeby w końcu podłączyć węże i odpowietrzyć układ. Teraz nie ma wycieków z połączeń, żadnych kałuż płynu chłodniczego pod motocyklem, ale nadal czuję zapach płynu chłodniczego, a poziom w zbiorniku przelewowym z czasem się obniża.

Cóż, w końcu objęte gwarancją (z powodu udokumentowania od samego początku). Musiałem przejść przez napełnianie, zamówiłem zamienną pokrywę pompy wody (musiałem zapłacić), ale pokryli płukanie płynu chłodzącego i godziny. Na pokrywie pompy wody jest wybrzuszenie i KTM w końcu ma biuletyn serwisowy na ten temat, muszą spiłować wybrzuszenie na płasko i wykończyć surowy metal, a następnie ponownie zainstalować i napełnić. Dwa zaciski nigdy u mnie nie działały i teraz mogę mieć pewność, że nie przecieka.

Mam ten sam problem z moim 23 SAS 1290. Brak widocznych wycieków. Byłem u dealera 2 razy w ramach gwarancji. Miałem widoczne kapanie na obudowie pompy, a następnie obserwowałem codzienne opróżnianie się zbiornika, zabrałem go z powrotem i poinformowano mnie, że węże płynu chłodzącego zostały wymienione. Teraz mam ten motocykl w domu po raz trzeci i wciąż obserwuję spadek poziomu w zbiorniku. Uwielbiam ten motocykl, ale jestem gotów zaangażować mojego prawnika. Właśnie przekroczyłem 4 tysiące mil w tej maszynie

Po naprawieniu problemu z nieszczelnym połączeniem węża, poziom w moim zbiorniku wyrównawczym nadal spadał jak u was... System był tak wiele razy płukany, że czułem, że pozostała tylko jedna rzecz do zrobienia. Więc... skończyło się na wymianie chłodnicy. Są one podatne na mikroskopijne dziury w niektórych żeberkach. Nigdy nie zauważyłbyś tam wycieku, ponieważ płyn chłodniczy spaliłby się jako para. Od tego czasu i po upewnieniu się, że porządnie odpowietrzyłem układ, poziom w moim zbiorniku wyrównawczym jest normalny.

Naprawdę trudno jest odpowietrzyć układ chłodzenia w tych motocyklach. Zawsze jakoś dostaje się tam powietrze. Więc jeśli poziom w twoim zbiorniku wyrównawczym spada i nie wraca, a nie ma widocznych uszkodzeń węży i rur, to albo powietrze w układzie, wadliwy korek chłodnicy (działają jak termostat), albo dziura w chłodnicy.

Doprowadziło mnie to do szału przez wiele miesięcy, ale w końcu naprawiłem. Mam tendencję do bycia własnym mechanikiem, gdy mój prawdziwy mechanik nie naprawia problemu. Ale to czasochłonne...

Cóż, właśnie uruchomiłem moją 22 SAS 1290 po zimowym śnie i natychmiast zaczęła przeciekać. Po rozgrzaniu się trochę przestała, ale widzę, że to problem, którym trzeba się zająć.

21 - 33 of 34 Posts