KTM Forums banner

2023 SDR EVO: Pomoc w usuwaniu jednokierunkowej śruby obudowy przepustnicy

624 views 21 replies 6 participants last post by  miweber929  
#1 ·
Witajcie wszyscy,

Jestem zainteresowany zainstalowaniem różnych manetek na mojej 2023 Super Duke R EVO. Widziałem wątki dotyczące dziwnego i trudnego rozmiaru oryginalnej tulei przepustnicy i chciałbym albo zdobyć jedną z aluminiowych tulei przepustnicy z rynku wtórnego i zamontować na niej manetki, albo przynajmniej móc zdjąć tuleję przepustnicy z motocykla.

Jednak obudowa tulei przepustnicy modelu z 2023 roku ma te bardzo dziwne jednokierunkowe śruby zabezpieczające.
Image
Image

(Jak widać w innych wątkach, model z 2023 roku używa tutaj innej obudowy niż modele 2020-2022, i wygląda na to, że w 2024 roku powrócili do stylu z 2022 roku. Nie są to więc standardowe śruby z łbem krzyżakowym, które znajdują się na obudowie tulei przepustnicy w motocyklach innych niż z 2023 roku.)

Nie mogę znaleźć żadnych informacji o tego typu śrubach online, a schematy części są nieprawidłowe dla tego roku modelowego i pokazują, moim zdaniem, obudowę z 2022 roku, więc nie pomogły mi w tym.

Są to jakieś jednokierunkowe śruby, ale środek jest podniesiony, co utrudniałoby ich wiercenie za pomocą wyciągarki. Jestem pewien, że istnieje jakieś specjalistyczne narzędzie, ale nie mam szczęścia w jego znalezieniu.

Są to jakieś jednokierunkowe śruby, ale środek jest podniesiony, co utrudniałoby ich wiercenie za pomocą wyciągarki. Jestem pewien, że istnieje jakieś specjalistyczne narzędzie, ale nie mam szczęścia w jego znalezieniu.

Czy ktoś może udzielić wskazówek, jak je usunęli na swoich motocyklach z 2023 roku? Lub czy ktoś ma jakieś informacje lub sugestie.

#4 ·
Wyglądają raczej jak rodzaj trzpienia dociskowego, a nie elementu złącznego gwintowanego. Pierścień mocujący wygląda jak staromodna sprężyna talerzowa sprzęgła.
View attachment 122794
Niestety jest to jednolity element i rodzaj jednokierunkowego elementu złącznego. Krawędzie sześciokątne są podniesione, aby umożliwić mocowanie w jednym kierunku, a następnie zwężone, aby zapobiec poluzowaniu. Doceniam jednak sugestię!

#3 ·
Kupiłem podgrzewane manetki i ich demontaż był dość prosty, manetki są takie same dla mojego 22dvo i 24 sas, a 03 evo również jest wymieniony. Filmy na YouTube robią z wielu z nas 'skąpców' lub po prostu facetów, którzy lubią sami pracować przy swoich motocyklach, mechaników z garażu.

#5 ·
i bought heated grips and removal was pretty simple, grips are the same for my 22dvo and 24 sas and the 03 evo is also listed. you tube vids make shade tree mechanics out of many of us 'cheapskates' or just guys that like to work on our own bikes.
Jak usunąłeś te elementy złączne? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na ich temat.

#7 ·
Po stronie manetki gazu należy odkręcić 2 śruby zespołu, dostępne od dołu, a po lewej stronie wystarczyło odkręcić śrubę znajdującą się za manetką. W moim zestawie znajdował się ostemplowany arkusz papieru. www.ktm.com/manuals

nieco to zajęło, ale instrukcje są dostępne.
Tak, o to właśnie pytam. Pytam, jak usunąć te 2 śruby na spodzie zespołu manetki gazu, pokazane na zdjęciu. Są to jakieś specjalne śruby i nie mogę znaleźć o nich żadnych informacji, więc miałem nadzieję, że ktoś tutaj ma informacje, jak je usunąć. Są unikalne dla rocznika 2023.

#10 ·
Nie, mówię o drugiej śrubie na zdjęciu, która jest rodzajem jednokierunkowego mocowania.
Jak wspomniał @Hammerhead, wygląda to na wciskany uchwyt cierny. Musisz go chwycić wytrychem i zdjąć, a następnie dowiedzieć się, dlaczego twój jest taki, ponieważ nie ma sensu go używać, chyba że ktoś złamał śrubę i zrobił to jako prowizoryczną naprawę. Możesz ich użyć raz lub dwa razy, ale stają się luźne, jeśli używa się ich częściej, więc może być konieczna ich wymiana. Łatwo je znaleźć w sklepie z narzędziami lub online.

Czy kupiłeś swój rower jako nowy?

#13 ·
co się stanie, jeśli zignorujesz to i po prostu wyjmiesz torx z przodu i z tyłu obudowy?
Torx trzyma go na kierownicy. Jeśli go wyjmę, mogę zdjąć całą obudowę. Te 2 (jest jedna po drugiej stronie) śruby zabezpieczające (w obudowach z 2022 i 2024 roku były to śruby krzyżakowe) trzymają połówki obudowy manetki gazu razem. Jeśli chcę rozdzielić połówki, aby wyjąć manetkę gazu, muszę je odkręcić.

#18 ·
View attachment 122803 Usunąłem tylko 2 torxy i obudowa rozeszła się, abym mógł zdjąć manetkę gazu i zastąpić ją podgrzewaną manetką KTM.
Zdecydowanie doceniam radę i z pewnością rozumiem, że ze zdjęć, które mogę uzyskać, wygląda to bardzo podobnie do tego typu podkładki z bolcem. Jednak osobiście jest bardziej oczywiste, że jest to jakiś rodzaj unikalnej główki zabezpieczającej śruby lub wkrętu. Pytałem tutaj, ponieważ nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat ani sposobu jego usunięcia online. Inni zauważyli to samo w poście na forum dotyczącym podgrzewanych manetek w 2023 SDR EVO. Jednak w tym przypadku rozwiązaniem było po prostu usunięcie całej obudowy przepustnicy i zastąpienie jej modelem z 2022 roku. Mam tylko nadzieję otworzyć tę obudowę przepustnicy, aby wyjąć przepustnicę, i miałem nadzieję, że ktoś tutaj konkretnie dowiedział się, jak nazywa się ta główka mocowania i czy istnieje do niej unikalna końcówka ekstrakcyjna. Pomyślałem, że musi być ktoś z 2023 SDR EVO, kto zamontował manetki z rynku wtórnego i doświadczył tego samego.

To zdjęcie jest najbliższe temu, co znalazłem, podobne do tego, jak wygląda ta główka mocowania, ale nie dokładnie takie samo. Ma ten sam ogólny kształt i pokazuje rodzaj „podniesionego środka i zwężających się żeber”, ale niestety nie wydaje się być takie samo, jak używa KTM. Myślę, że odpowiedzią może być dremel i śrubokręt płaski, ale chciałem najpierw sprawdzić tutaj, czy ktoś z konkretnie 2023 SDR EVO, kto wymieniał manetki i zdejmował przepustnicę, nie udzieli rady.

Dziękuję jednak za sugestie i szczerze doceniam wysiłek włożony w pomoc. Zgadzam się, że to dość dziwne, że KTM zastosował te elementy złączne i inną obudowę przepustnicy w wersji z 2023 roku, a następnie powrócił do stylu z 2022 roku w 2024
Image
. Chyba KTM takie rzeczy, lol :rolleyes:

#21 ·
Kiedy spojrzałem na twoje zdjęcie, używając lustra jako odniesienia, jest ono wyraźnie inne. Mój 22 evo i 24 sas działają tak samo, więc po prostu pomyślałem, że KTM użyje tej samej części do modeli 1290 z 23 roku. Jeśli próbowałeś to zignorować, usuwając tylko śruby pokazane w instrukcji, to nie mam nic więcej.