KTM Forums banner

Zalecany olej do Duke 690

31K views 9 replies 6 participants last post by  Bobvilla626  
#1 ·
Drodzy Koledzy,
Czy olej Repsol Oil 10w40 jest dobry do modelu Duke 690 2012?

#2 ·
Dobre pytanie!

Używam motorexu dostarczanego przez sklep KTM, ale być może dostajemy ten olej tylko dlatego, że ma on jakieś partnerstwo z marką. Nie wiem!

Czy jest jakiś inny wybór, który doświadczeni jeźdźcy uważają za lepszy od Motorexu?

Pozdrawiam.
Luis

#3 ·
Royal Purple i Motul są wysoko oceniane ze względu na swoje produkty z Grupy IV.
Motorex ma przeciętne opinie, ale o ile wiem, jest olejem z Grupy III.

Repsol Sintetico to również Grupa III, co skłania mnie do przekonania, że ​​inne oleje syntetyczne z nich to również oleje z Grupy III.

Grupa III to po prostu wysoce rafinowany olej mineralny, sprzedawany jako syntetyczny.
Grupa IV jest w pełni syntetyczna i to właśnie osobiście używam.

To tylko terminy techniczne, ale zwykle używam produktów z najwyższej półki. Używam oleju 10w-40 firmy Royal Purple w moim i jestem bardzo zadowolony w porównaniu z syntetycznym olejem Motorex. Zamierzam wypróbować Motul 300v 15w-50 przy następnej wymianie.

#10 ·
Royal Purple i Motul sÄ… wysoko oceniane ze swoimi produktami z Grupy IV.
Motorex ma przeciętne opinie, ale o ile wiem, jest olejem z Grupy III.

Repsol Sintetico to również Grupa III, co skłania mnie do przekonania, że ​​inne oleje syntetyczne z nich to również olej z Grupy III.

Grupa III to po prostu wysoce rafinowany olej mineralny, sprzedawany jako syntetyczny.
Grupa IV jest w pełni syntetyczna i to właśnie osobiście używam.

To tylko terminy techniczne, ale zwykle używam produktów z najwyższej półki. Używam oleju 10w-40 firmy Royal Purple w moim i jestem bardzo zadowolony w porównaniu z syntetycznym olejem Motorex. Zamierzam wypróbować Motul 300v 15w-50 przy następnej wymianie.
Nie, dziękuję, nie użyłbym ani nie poleciłbym Royal Purple do niczego innego niż coś, co jest rozbierane i regularnie sprawdzane. Możemy lubić wierzyć, że jesteśmy kierowcami wyścigowymi, a nasze pojazdy są wyścigowe, ale czy naprawdę dbamy o nasze rzeczy jak pojazd wyścigowy?

#4 ·
Mój dealer wlał w pełni syntetyczny olej Putoline Nano Tech 4+ 10W50 podczas serwisu przy przebiegu 600 mil. Teraz przy 4300 milach i zużyłem kolejne 1200 ml, regularnie uzupełniając tym samym olejem.
Są jednym z największych oficjalnych dealerów KTM w Wielkiej Brytanii, więc przypuszczam, że wiedzą, co robią....
Uważam również, że każdy olej, który spełnia specyfikację określoną w instrukcji obsługi, będzie wystarczający.

#6 ·
10w60 - wybierz swoją markę, tak myślę. Ludzie bardzo chwalą Motul, ale KTM oczywiście poleca Motorex.

Mechanik w moim głównym dealerze KTM był dość stanowczy, że silniki LC4 potrzebują 10w60 i nic lżejszego.