Czujnik ciśnienia w tylnej oponie w moim 1290SAS z 2018 roku przestał działać. Czy to zawsze oznacza, że trzeba go wymienić? A może istnieje jakieś inne rozwiązanie?
Miałem podobny problem - jeździłem dalej, aż musiałem wymienić oponę. Kupiłem nowy czujnik, ale zrobiłem zdjęcia numeru seryjnego przed jego zamontowaniem z nową oponą (dealer powiedział mi, żebym udokumentował numer seryjny tpms przed instalacją).Podpinam się pod Twój post... Jeśli czujnik TPMS zostanie całkowicie wymieniony (zamiast tylko wiercenia, aby dostać się do baterii)... Jak zsynchronizować je z maszyną?
Zepsułem swój przedni podczas wymiany opony (zapomniałem, że tam był)), więc mam nowy na biurku czekający na instalację. Jedyną rzeczą, której jeszcze nie rozgryzłem, jest sposób synchronizacji po zainstalowaniu.
Zgadza się. Jeden na raz. Muszę to robić za każdym razem, gdy zmieniam opony szosowe na 50/50. Działa świetnie. Zmień tył, przejedź około 2 mil, a zarejestruje nowy TPMS, a następnie zmień przód. Ponownie po 2 milach odbierze drugi nowy TPMS.Informacja dla przyszłości i nie w 100% pewna, ale czujniki prawdopodobnie sparują się tylko samodzielnie, jeśli zostaną wymienione pojedynczo. Jeśli musisz wymienić oba... pozwól jednemu zsynchronizować się z jazdą przed wymianą drugiego i jedź (zsynchronizuj) ponownie.
I jak wspomniano wcześniej, zdjęcia urządzeń i zachowaj wszelkie materiały referencyjne, które są dostarczane z czujnikami (pudełko itp.)