KTM Forums banner

Czujnik ciśnienia w oponach

1 reading
18K views 13 replies 9 participants last post by  fxstein  
#1 ·
Czujnik ciśnienia w tylnej oponie w moim 1290SAS z 2018 roku przestał działać. Czy to zawsze oznacza, że ​​trzeba go wymienić? A może istnieje jakieś inne rozwiązanie?

#2 ·
O ile mi wiadomo, większość narzędzi diagnostycznych TPMS DIY (Autel, Foxwell itp.) jest zaprogramowana tylko do pracy w 99% samochodów. Jeśli możesz dowiedzieć się, czy KTM tpms jest również używany w jakichś samochodach, możesz wypróbować narzędzie DIY, w przeciwnym razie czeka Cię wizyta u dealera KTM, który będzie mógł przetestować czujnik za pomocą swojego narzędzia diagnostycznego.
ATB
Rob

#5 ·
Nawiązując do twojego posta tutaj... Jeśli czujnik TPMS zostanie całkowicie wymieniony (zamiast tylko wiercenia, aby dostać się do baterii)... Jak ponownie zsynchronizować je z maszyną?

Zepsułem swój przedni podczas wymiany opony (zapomniałem, że tam był :()), więc mam nowy, który leży na biurku i czeka na instalację. Jedyne, czego jeszcze nie rozgryzłem, to jak zsynchronizować go po zainstalowaniu.

#6 ·
Podpinam się pod Twój post... Jeśli czujnik TPMS zostanie całkowicie wymieniony (zamiast tylko wiercenia, aby dostać się do baterii)... Jak zsynchronizować je z maszyną?

Zepsułem swój przedni podczas wymiany opony (zapomniałem, że tam był :()), więc mam nowy na biurku czekający na instalację. Jedyną rzeczą, której jeszcze nie rozgryzłem, jest sposób synchronizacji po zainstalowaniu.
Miałem podobny problem - jeździłem dalej, aż musiałem wymienić oponę. Kupiłem nowy czujnik, ale zrobiłem zdjęcia numeru seryjnego przed jego zamontowaniem z nową oponą (dealer powiedział mi, żebym udokumentował numer seryjny tpms przed instalacją).

Powiedziano mi, że powinien go automatycznie rozpoznać, jednak jeśli tak się nie stanie, będę musiał wrócić do dealera, a zdjęcie z numerami seryjnymi będzie potrzebne. Zadziałało samo, więc nie było wizyty u dealera.
To było w moim 2018 SDR (Gen2) i założyłem nowy czujnik w kwietniu tego roku. To była łatwa wymiana.

#10 ·
Chyba miałem szczęście do tej pory, ponieważ nigdy nie posiadałem pojazdu, który wykrywa ciśnienie w oponach. Mój tani mechaniczny miernik zawsze działa. Samochód mojej żony i córki ma te rzeczy i założę się, że sprawią, że dostanę go w moim następnym samochodzie ciężarowym. Zmusiły mnie do kupienia mojej pierwszej automatycznej skrzyni biegów i poduszek powietrznych, kiedy kupiłem moją obecną ciężarówkę z 2007 roku, poprzednia była z 1993 roku.

#11 ·
Tylko informacja na przyszłość i nie jestem w 100% pewien, ale czujniki prawdopodobnie sparują się tylko samodzielnie, jeśli zostaną wymienione pojedynczo. Jeśli musisz wymienić oba... pozwól jednemu zsynchronizować się najpierw z jazdą, zanim wymienisz drugi i jedź (zsynchronizuj) ponownie.
I jak wspomniano wcześniej, zdjęcia urządzeń i zachowaj wszelkie materiały referencyjne, które są dołączone do czujników (pudełko itp.)

#14 ·
Informacja dla przyszłości i nie w 100% pewna, ale czujniki prawdopodobnie sparują się tylko samodzielnie, jeśli zostaną wymienione pojedynczo. Jeśli musisz wymienić oba... pozwól jednemu zsynchronizować się z jazdą przed wymianą drugiego i jedź (zsynchronizuj) ponownie.
I jak wspomniano wcześniej, zdjęcia urządzeń i zachowaj wszelkie materiały referencyjne, które są dostarczane z czujnikami (pudełko itp.)
Zgadza się. Jeden na raz. Muszę to robić za każdym razem, gdy zmieniam opony szosowe na 50/50. Działa świetnie. Zmień tył, przejedź około 2 mil, a zarejestruje nowy TPMS, a następnie zmień przód. Ponownie po 2 milach odbierze drugi nowy TPMS.
To jedyny sposób, aby motocykl znał pozycję (przód vs tył).

#13 ·
Nie widziałem tego tutaj wspomnianego, więc tylko informacja dla tych, którzy nie wiedzą. Czujniki KTM to normalne czujniki Schrader Gen 2. Schrader #3142M.

Mogą być dostępne taniej gdzie indziej, niż w KTM.