KTM Forums banner
21 - 40 of 58 Posts
Nie wchodźmy w 42/42 dla 'ptaka. W internecie są na ten temat całe strony!! :D

Śnieg? Mamy uderzyć w najcieplejszy luty w historii w ciągu najbliższego dnia lub dwóch! Osiągamy 18-19C. Wspaniałe słoneczne dni. Już czuć wiosnę :)

Zazwyczaj jeżdżę na 34 F i 31 R, chyba że wiem, że to poważny kręty dzień lub dzień na torze, wtedy 30 F i 27 R. Niestety, motocykl nie lubi, gdy podejmuję te decyzje i dostaję ostrzeżenie o niskim ciśnieniu w tylnej oponie na desce rozdzielczej... To irytujące i mam nadzieję, że dealer będzie mógł to dla mnie usunąć, resetując wartości.

Wolę znacznie niższe ustawienia niż zalecane. Lubię przyczepność ;)

Zazwyczaj jeżdżę na 34 F i 31 R, chyba że to poważny kręty dzień lub dzień na torze, wtedy 30 F i 27 R. Niestety, motocykl nie lubi, gdy podejmuję te decyzje i dostaję ostrzeżenie o niskim ciśnieniu w tylnej oponie na desce rozdzielczej... To irytujące i mam nadzieję, że dealer będzie mógł to dla mnie usunąć, resetując wartości.
Na zdrowie kolego..... powiedz im, że mogą....... zostało to zrobione w moim GT od nowości (tj. luty 017) - wyłączyli komunikat 'ostrzeżenia', ale pozostawili TPMS aktywne (wtedy)..... Od tego czasu czytałem, że mogą teraz zresetować wartości wyzwalacza, więc dostajesz ostrzeżenie tylko wtedy, gdy ciśnienie spadnie do poziomu, przy którym chcesz być ostrzeżony (np. powiadomienie o powolnym wycieku/przebiciu, zamiast prawnego rozpraszania uwagi w zakrętach :wink2:). (prawdopodobnie potraktują cię jak nowicjusza, który myśli, że chce bardziej miękkie opony.... lub będą argumentować, że jest to sprzeczne z polityką firmy - po prostu powiedz im, że rozprasza cię fałszywe ostrzeżenie i prawie się rozbiłeś z tego powodu).

Zapomniałem zapytać ponownie podczas serwisu przywołania w zeszłym miesiącu (a byli zajęci)..... Wolałbym mieć niższe wartości wyzwalacza, ale dobrze mi z 'brakiem ostrzeżenia' i przewijaniem do TPMS w celu sprawdzenia.

Daj nam znać, czy mogą zresetować te wartości.

Zastanawiałem się, czy może to być tak proste, jak przewinięcie do ekranu TPMS, a następnie przytrzymanie obu przycisków strzałek, aż ekran się zmieni, a następnie ewentualnie zmiana ciśnień lub wyłączenie ostrzeżeń (tak jak przy regulacji ekranu narzędzia serwisowego)....... może trzeba to zrobić po podłączeniu do diagnostyki KTM....? muszę to zapisać i później sprawdzić...... muszę dziś rano jechać do dużego miasta....... >:)

P.S.... próbowałem tego i nie zadziałało...... może jest w tym jakiś haczyk, ale to prawdopodobnie praca na laptopie...

Cheers mate..... tell them they can....... it has been done to my GT from brand new (ie Feb 017) - they disabled the 'warning' message but left the TPMS active (back then)..... I've since read that they might be able to reset the trigger values now, so you only get the warning when the pressure gets down to where you want to be warned (eg a slow leak/puncture alert, instead of a legal nanny state distraction in corners :wink2:). (they will probably treat you like a novice who thinks they want softer tyres.... or argue it's against company policy - just tell em you are distracted by the false warning and have nearly crashed because of it).

I forgot to ask again at the recall service last month (and they were busy)..... I would prefer to have lower trigger values but I'm fine with 'no warning' & scroll to TPMS for checking.

Lets us know if they can reset those values.

I was wondering if it might be as simple as scrolling to the TPMS screen, then holding both arrow buttons in until the screen changes, then possibly alter the pressures or switch off warnings (just like adjusting the service tool screen)....... maybe it has to be done while hooked up to the KTM diagnostics....? must write this down and have a look later...... gotta go into the big city this morning....... >:)
Mój pójdzie do warsztatu jutro rano z powodu głupiej kontrolki silnika, która nie chce zniknąć. Jeśli dobrze pamiętam, zapytam o obniżenie progu niskiego ciśnienia do 25 i podniesienie wysokiego ciśnienia do 43-44. Jeśli przez tydzień lub dłużej będę jeździł tylko po autostradzie, używam wyższych ciśnień.

........ A ponieważ lubię, gdy opona szybko się nagrzewa i zamienia moje opony w lepką maź, trzymam je w tej znacznie niższej temperaturze.
Na zdrowie Twisty....... myślę, że miałeś na myśli "....trzymaj je w tej znacznie wyższej temperaturze" a może "przy tym niższym ciśnieniu" :wink2:

Poza tym nie należysz do mniejszości w tej kwestii...... tylko nieliczni przestrzegają wytycznych z instrukcji obsługi dotyczących maksymalnego obciążenia dla jazdy solo bez obciążenia - jeszcze nie zdali sobie sprawy, że pewnego dnia się poślizgną i rozbiją........ przydarzyło się to kilku skąpym starym kumplom...... stare opony/wysokie ciśnienie i brak przyczepności na wilgotnej/mokrej drodze = krótki pobyt w szpitalu.

Nowoczesne opony lubią trochę temperatury i nie zużywają się szybko, jak to miało miejsce dekadę temu...... nie pytaj dealera KTM, zamiast tego idź i zapytaj dedykowany warsztat opon...... polecą ci ciśnienie dla twojego wyboru opon...... dealer KTM musi przestrzegać polityki odpowiedzialności prawnej dyktowanej przez dyrektora dealera i doradcę prawnego producenta..... :| (dlatego musisz sam ponownie sprawdzić ciśnienie po każdym serwisie...... i to zadziwiające, jak niespójne/niedokładne są wskaźniki warsztatowe!)

Byłbym zaskoczony, gdyby jakikolwiek dealer mógł lub chciał zmodyfikować system TPS.
Zobaczymy... Myślę, że to zależy od kompetencji dealera. Lokalny dealer, u którego kupiłem motocykl, zablokował mnie na prawie 4 godziny, usunął moje stare klucze i na szczęście udało mu się skonfigurować mój nowy brelok za 300 dolarów, abym mógł jeździć motocyklem... bez zapasowych kluczy... W ten weekend jadę na kilka godzin na północ w celu wykonania Akra flash, naprawy klucza i mam nadzieję, że zresetowania wartości ostrzeżenia o niskim ciśnieniu. Dziś przez telefon powiedział, że nie sądzi, aby można je było ponownie wycenić, a jedynie usunąć. Powiedział jednak, że się tym zajmie i będę was informował na bieżąco o tym, co odkryję.

Cóż, mój dealer zadzwonił i powiedział, że „nie mogą” podłączyć się do komputera i zainstalować mapy Akra lub sprawdzić progi TPMS, ponieważ mam zainstalowany PC V.

Chcieli 2 godziny pracy, aby usunąć PC V, a następnie czas na mapę Akra i sprawdzenie TPMS. Powiedziałem im, żeby się tym nie przejmowali.

Cóż, mój dealer zadzwonił i powiedział, że „nie może” podłączyć się do komputera i zainstalować mapy Akra lub sprawdzić progi TPMS, ponieważ mam zainstalowany PC V.

Chcieli 2 godziny pracy, aby usunąć PC V, a następnie czas na mapę Akra i sprawdzenie TPMS. Powiedziałem im, żeby się tym nie przejmowali.
Być może dołączysz do mnie w podróży do Waco...

Cóż, mój dealer zadzwonił i powiedział, że "nie może" podłączyć się do komputera i zainstalować mapy Akra lub sprawdzić progi TPMS, ponieważ mam zainstalowany PC V.

Moglibyście dołączyć do mnie w podróży do Waco....
Nie jestem pewien, co zrobię. Jest tu co najmniej jeszcze 1 dealer w Houston. Może do nich zadzwonię.

Albo po prostu sam usunę PC V, i tak go zainstalowałem, niech dealer w pobliżu zrobi flash, a potem zainstaluję ponownie

Albo po prostu pojadę do Round Rock i ponownie go zestroję na hamowni

Czy ktoś może wyjaśnić potrzebę Akra flash I Power Commandera, który ma własne mapy? Myślę, że to drugie całkowicie niweluje potrzebę pierwszego.

Power Commander dostosowuje dawkę paliwa (mapa) i jeśli mapa Akra jest obecna, po prostu nałożyłaby tę mapę lub nawet uzupełniła ją tylko po to, aby uzyskać ten sam idealny wynik.

PC mógłby osiągnąć te same wartości, zaczynając od stanu fabrycznego BEZ obecności mapy Akra, jak mógłby Z, więc posiadanie obu wydaje się zbędne lub po prostu niepotrzebną dodatkową warstwą.

Nie jestem pewien, co zrobię. Jest tu co najmniej 1 kolejny dealer w Houston. Może do nich zadzwonię.

Albo po prostu sam usunę PC V, i tak go zainstalowałem, niech dealer zrobi flash, a potem zainstaluję go ponownie.

Robię interesy z Mainland Cycle w La Marque. Ich kierownik serwisu, Jerry, jest naprawdę na bieżąco z oprogramowaniem KTM i może ci pomóc.

Nie jestem pewien, co zrobię. Jest tu co najmniej 1 dealer w Houston. Może do nich zadzwonię.

Albo po prostu sam usunę PC V, i tak go zainstalowałem, niech dealer zrobi flash, a potem zainstaluję ponownie

Zadzwoniłem do Johnny'ego Cheese w sprawie strojenia SD i powiedział, że nie tylko hamownia jest uszkodzona i potrzebuje części, ale także nie może robić KTM.

Waco było dobre. Misja dzisiaj zakończona.

Nie jestem pewien, co zrobię. Jest co najmniej 1 kolejny dealer tutaj w Houston. Może do nich zadzwonię.

Albo po prostu sam usunę PC V, i tak go zainstalowałem, niech dealer w pobliżu zrobi flash, a następnie zainstaluję ponownie.

Zadzwoniłem do Johnny'ego Cheese w sprawie strojenia SD i powiedział, że nie tylko hamownia jest uszkodzona i potrzebuje części, ale także nie może stroić KTM.

Waco było dobre. Misja dzisiaj zakończona.
To wydaje się nieprawidłowe. Nie kwestionuję twojego słowa ani niczego.

PC V to PC V. Wszystkie powinny być strojone w ten sam sposób.

Rozumiem, że może nie mieć bezpośredniego dostępu do ECU KTM.

To nie wydaje się słuszne. Nie kwestionuję twojego słowa ani niczego.

PC V to PC V. Wszystkie powinny być strojone w ten sam sposób.

Rozumiem, że może nie mieć bezpośredniego dostępu do ECU w KTM.
Myślę, że to miał na myśli. Zdecydowanie nie może wgrać mapy akra na motocykl, jak również powiedział.

Czy ktoś może wyjaśnić potrzebę Akra flash I Power Commandera, który ma własne mapy? Myślę, że to drugie całkowicie niweluje potrzebę pierwszego.

Power Commander dostosowuje paliwo (mapa) i jeśli mapa Akra jest obecna, po prostu nałożyłaby tę mapę lub nawet uzupełniła ją tylko po to, aby uzyskać ten sam idealny wynik.

PC mógłby osiągnąć te same wartości, zaczynając od stanu fabrycznego BEZ obecności mapy Akra, jak mógłby Z, więc posiadanie obu wydaje się zbędne lub po prostu niepotrzebną dodatkową warstwą.
Moim zdaniem mapa Akra ma wbudowane wyprzedzenie zapłonu. Sam PC V nie może zmienić czasu zapłonu, chyba że kupisz również moduł zapłonu za 300 $. Stąd PC V zbudowany na stosunkowo taniej mapie Akra.

Dodajmy do tego, że Rottweiler ma mapę PC V z Fillmore's Pikes Peak SD R, która została zbudowana na mapie Akra. Z SD R zbudowanym z tymi samymi modyfikacjami, powinno być naprawdę blisko, niezależnie od małych różnic w SD Rs. I mam kopię tej mapy.

21 - 40 of 58 Posts