KTM Forums banner
41 - 58 of 58 Posts
Instrukcja obsługi na stronie 134 wymienia następujące informacje:

Przód 36 PSI na zimno
Tył 42 PSI na zimno

ALE brak wskazania, czy dotyczy to jazdy solo, czy solo z pasażerem.

Szczerze mówiąc, wygląda to na błąd w instrukcji.

Czy ktoś zna prawidłowe wartości bazowe dla kierowcy solo w 2016 1290r?

Wygląda na to, że różne roczniki miały różne zalecane ciśnienie w oponach.

Dzięki!
To zależy od opon. Jeśli zostaniesz przy TKC 80, powinieneś wiedzieć, że tylna opona ma maksymalne ciśnienie na zimno 34 psi. Przód ma wartość 39 psi.

Większość ludzi pompuje za dużo powietrza w tylną oponę. Zalecane ciśnienie jest znacznie powyżej maksymalnego ciśnienia dla tej tylnej opony.

Ciekawi mnie ciśnienie w oponach. Zalecane jest dla maksymalnego obciążenia, więc jeśli miałbym jechać przez zakręty z pasażerem, oczywiście nie szorując kolanami po ziemi, ale nadal chcę mieć maksymalną przyczepność, co jest wtedy zalecane? Ciekawi mnie również to, mieszkam w Centralnej Kalifornii, gdzie rano, jeśli wyjeżdżam, przez cały dzień może być 75-85 stopni, w przeciwieństwie do niektórych dni, kiedy wyjeżdżam przy 80 stopniach, a tam gdzie jeżdżę, jest 95+ stopni, czy zaleca się wtedy obniżenie ciśnienia w oponach? Nadal mam oryginalne opony i wkrótce będę musiał je wymienić, właśnie osiągnąłem ~5 tys. mil. Oprócz ostrej jazdy i odczuwania limitów przyczepności, skąd wiesz, jakie jest dobre ciśnienie w oponach? Na razie mój motocykl jest ustawiony na 36 z przodu i, jak sądzę, 38 z tyłu. Dzieje się tak dlatego, że jeżdżę z pasażerem od czasu do czasu i pokonuję zakręty.

Cześć bounddy,

To raczej sztuka niż nauka (znalezienie dobrego kompromisu między przyczepnością a przebiegiem). Jeździłem przez dziesięciolecia robiąc to, co zalecał sklep z oponami... i to było w porządku... potem zacząłem rozwijać własne wyczucie ustawień, ponieważ rowery stały się bardziej responsywne i lżejsze itp.

Więc wszystko, co możesz zrobić, to wypróbować ustawienie przez tydzień, a następnie je zmienić... aż pewnego dnia znajdziesz ciśnienie, które po prostu wydaje się właściwe. Piękno forum polega na tym, że możesz dowiedzieć się, co sprawia innym radość i jak im się to podoba, więc możesz wypróbować ich ustawienia.

Zatem nigdy nie ma "właściwego" ustawienia dla Ciebie w szczególności... raczej zakres, który może Ci odpowiadać... Znalazłem film na forum Blackbird, który warto było obejrzeć... Wrócę i wkrótce go dodam... (y)

Aaaaah... Spartacus już to opublikował... (y)

• Like
Reactions: bounddyy
Jeśli więc chcę, żeby moje opony Pirelli Angel GT wytrzymały dłużej, lepiej trzymały się drogi i wygodnie woziły moje 90 kg, czy powinienem ustawić ciśnienie niższe niż zalecane 36/42?

Ciekawi mnie bardziej ciśnienie w oponach. Zalecane jest dla maksymalnego obciążenia, więc jeśli miałbym przejechać przez zakręty z pasażerem, oczywiście nie ocierając kolanami, ale nadal chcę maksymalnej przyczepności, co jest wtedy zalecane? Ciekawi mnie również to, mieszkam w Central Cali, gdzie rano, jeśli wyjadę, może być 75-85 przez cały dzień, w przeciwieństwie do niektórych dni, kiedy wyjadę, będzie 80, a tam, gdzie jeżdżę, jest 95+. Czy zaleca się obniżenie ciśnienia w oponach? Nadal mam oryginalne opony i wkrótce będę musiał wymienić swoje, właśnie przejechałem ~5 tys. mil. Oprócz ostrej jazdy i odczuwania ograniczeń przyczepności, skąd wiesz, jakie jest dobre ciśnienie w oponach? Na razie mój motocykl jest ustawiony na 36 z przodu i 38 z tyłu. Dzieje się tak, ponieważ jeżdżę z pasażerem tu i ówdzie i pokonuję zakręty.
Maksymalne ciśnienie zimne w oponie powinno być tak wysokie, jak tylko możesz jechać. Zwiększy się, gdy opona się nagrzeje i to jest w porządku. Należy pamiętać, że na dużej wysokości manometr do opon nie odczytuje poprawnie. Na wysokości 10 000 stóp odczytuje około 5 psi więcej. Zatem aby uzyskać prawidłowe maksymalne ciśnienie na wysokości 10 000 stóp, ustaw je o 5 funtów wyżej niż chcesz. Na 5000 podziel to na pół. Manometr do opon odczytuje poprawnie na poziomie morza.

Oponę tylną TKC 80 jeżdżę na 32 do 34. Jeśli temperatura ulegnie drastycznej zmianie, musisz ją wyregulować. Zawsze wożę ze sobą kompresor.

Właśnie założyłem dziś tylną oponę Dunlop i jest ona przeznaczona na 41 psi. Jeżdżę na 34 do 38.

Te opony mogą wytrzymać niskie ciśnienie, ponieważ są dość sztywne. Nie napompowałbym ich za bardzo i nie odbywałbym w ten sposób długiej jazdy po autostradzie. Środek opony TKC 80 zużyje się szybko, jeśli będziesz jeździć powyżej 34 psi.

PS Harleye 1340 Road Kings o wadze 400 kg, którymi jeździliśmy, nie dbały o to, jakie ciśnienie mieliśmy, więc wsadziliśmy do nich 38/40 - były tak ciężkie, że nigdy się nie ślizgały.......... :LOL:....... zdjęcie 1 jest przy 75 mph w 104F na I-40 do Pheonix, a zdjęcie 2 opowiada własną historię.

Attachments

• Like
Reactions: Twist
Byłem w Dolinie Śmierci pod koniec kwietnia i było około 100 stopni Fahrenheita. Wyruszyłem w górę i przekroczyłem góry do South Lake Tahoe. 1 maja jechałem do Yosemite i musiałem zawrócić dwa razy z powodu zamknięcia drogi z powodu śniegu. W końcu dotarłem na US 50.

Jeżdżę 40/42 w gtl, ponieważ tył robi się niestabilny, jeśli jest niski. Mój sdr jest bardziej obciążony, zawsze staram się dotrzeć do krawędzi (jeszcze 1/2'' do zrobienia), więc jeżdżę trochę niżej przy 34-36f/36-38r, a czasem przy 38 na pr5 wciąż czuję, jak tylna opona zaczyna się ślizgać na zakrętach.

Na zdrowie Steve59....... Mam to samo uczucie z moją tylną oponą R5 o przebiegu 15 000 km, kiedy wbijam w nią 38 psi na zimno..... więc jeżdżę na maksymalnie 36 psi i mimo że jest u kresu żywota, wciąż wydaje się przyczepna - pamiętaj, że Micheliny to opony z opasaniem kevlarowym w porównaniu do np. opon Metzler ze stalowym opasaniem itp..... więc kevlar w konstrukcji sprawia, że i tak pracują chłodniej, a zbyt mocne napompowanie po prostu uniemożliwia mieszance działanie w optymalnym zakresie temperatur.

Moja tylna opona R5 sprawia wrażenie :poop: przy ciśnieniu powyżej 37 psi ;) (nigdy nie wbijam więcej niż 36 psi z przodu z tego samego powodu...... i co dziwne, profil R5 oznacza, że wciąż mam 10 mm pasek nieużywanej opony z tyłu, podczas gdy, ten sam kierowca, te same drogi, dotykałem krawędzi Angel GT ........ i wszystkie mają ten sam rozmiar/profil na karkasie o_O.

(y)

Attachments

• Like
Reactions: steve59
Instrukcja obsługi na stronie 134 wymienia następujące informacje:

Przód 36 PSI na zimno
Tył 42 PSI na zimno

ALE brak wskazania, czy dotyczy to jazdy solo, czy solo z pasażerem.

Szczerze mówiąc, wygląda to na błąd w instrukcji.

Czy ktoś zna prawidłowe wartości bazowe dla kierowcy solo w 2016 1290r?

Wygląda na to, że różne roczniki miały różne zalecane ciśnienie w oponach.

Dzięki!
Wyłączyłem mój gadżet ostrzegający o niskim ciśnieniu w oponach, ponieważ wolę mieć znacznie lepszą przyczepność niż te wyższe ciśnienia mi zapewnią. Zazwyczaj jeżdżę z ciśnieniem 30 +/- 3 F i R, chyba że tylko sobie jeżdżę, wtedy pompuję je trochę bardziej, aby zaoszczędzić na zużyciu.

Coś takiego jak prawidłowe ciśnienie w oponach nie istnieje

Cóż, to chwytliwy nagłówek :laugh2:...... ale to prawda.

Instrukcja obsługi poda maksymalne obciążone ciśnienia pojazdu do użytku solo bez obciążenia tylko dlatego, że boją się problemów z odpowiedzialnością prawną (np. 36F 42R).

Kierowcy torowi będą używać niższych (ale nie "zbyt niskich") ciśnień, takich jak 32psi, ponieważ jeżdżą po zamkniętym torze wyścigowym i mogą konsekwentnie utrzymywać swoje gorące ciśnienia na optymalnym poziomie przyczepności (np. i tak mają prawdopodobnie 36psi).

Przestań więc pisać o tym, co jest poprawne, i zacznij myśleć o swoim klimacie i wymaganiach dotyczących jazdy oraz weź pod uwagę markę opony, której używasz...... nie wszystkie opony są zadowolone z tego samego ciśnienia, które zaleca instrukcja :wink2:.

Nie jeżdżę na "zbyt niskim ciśnieniu"...... Jeżdżę na zimnym ciśnieniu 34psi F i 36psi R na moim lekkim (233kg mokrym) SDGT, co przekłada się na odczyty ciśnienia gorącego od +2 do +3psi po dobrych 5-10 km rozgrzewki na drogach publicznych. Jeżdżę tylko solo, a na długą trasę z załadowanymi sakwami zwykle podnoszę tył do 37/38psi z przyzwyczajenia i mogę jeździć z przodu na 35-36, ale tak naprawdę nie ma to tak dużego wpływu..... daje tylko kilka dodatkowych dni turystyki, zanim będę musiał sprawdzić/uzupełnić (i uwzględnia chłodniejsze temperatury na wysokości po drugiej stronie naszego Great Dividing Range......).

Jeśli więc uważasz, że potrzebujesz maks. 2up + bagażu (tj. ustawionego dla maksymalnego obciążenia Twojego motocykla), to w porządku - po prostu uważaj na mokrych drogach, jeśli jesteś tylko solo + bez bagażu.

Twoja opona nie zapadnie się i nie wgnie obręczy koła przy 34psi na zimno (tj. 36psi na gorąco) - chociaż jeśli wpadniesz w wystarczająco dużą dziurę (taką z "zębami"), możesz uszkodzić obręcz/rozbić się niezależnie od wyboru ciśnienia w oponach (w zależności od kąta uderzenia/kąta pochylenia motocykla/głębokości dziury/itp.).

Ponadto każda marka opon ma temperaturę, która zapewnia optymalną równowagę między przyczepnością a żywotnością. Technik Michelina powiedział mi kiedyś, że dla Pilot Road 4 powinienem jeździć z 35F i 37R..... miał rację, ponieważ miałem bezpieczną przyczepność na mokrej nawierzchni i 20 000 km żywotności opon dla wielu zestawów PR4 w moim Blackbird.

SDGT z Angel GT lubi 34F i 36R do pracy solo bez obciążenia tutaj w australijskim klimacie (obecnie mam 11 300 km i spodziewam się osiągnąć 15 000 km przed zmianą na PR5). Kolega zza rowu (w Nowej Zelandii) zrzucił swojego SDGT z drogi z powodu "zbyt wysokiego ciśnienia"..... teraz jeździ na 34f 36r i nie ma problemów).

Inni (na SDR) jeżdżą na jeszcze niższych ciśnieniach, ale wszyscy mają ponad 30psi i jeżdżą wystarczająco ciężko, aby je rozgrzać i utrzymać w optymalnym zakresie temperatur...... Jestem zwykłym kierowcą drogowym i muszę dzielić drogę z ruchem, więc kompromisuję się dla zużycia, przyczepności i odczuć (i nie mam warunków śnieżnych/zimnych, chyba że podróżuję 2000 km na południe.....:wink2:).

Nie zapomnij o dawnych czasach - opony diagonalne - ciśnienia wynosiły (jeśli dobrze pamiętam) w zakresie średnich 20psi........ więc jeśli jesteś flakiem jeżdżącym na oponach wybrzuszonych z boku i wijących się z ciśnieniem 20-kilku psi...... to masz "zbyt niskie ciśnienie" i grozi Ci awaria opony/separacja stopki/wypadek.

Dzięki za zniesienie mojego szaleńczego bełkotu, co? :grin2: Mam nadzieję, że wyjaśni to problem dla niektórych i pozostań gumową stroną w dół:wink2:

Ps Wzmianka o niedokładności TPMS....... Uważałbym na wskaźnik, z którym go porównujesz (kiedyś miałem wskaźnik, który był błędny o 8psi)....... aby to obejść, mam trzy wskaźniki - "PCL" angielski grawerowany typ patyczkowy, "Bluepoint" amerykański typ tarczowy i cyfrowy typ bateryjny Michelin..... wszystkie zgadzają się z TPMS (który oczywiście odczytuje tylko gorące ciśnienie, które koreluje z +2 do +4psi w zależności od tego, jak szybko i jak długo jechałeś przed testem - np. 100 km/h+ zobaczy +4psi powyżej odczytu temperatury na zimno).

To osobisty wybór, ale dopóki masz ciśnienie w okolicach 32-36F i 34-38R, wszystko będzie dobrze - oczywiście wybierz wyższy zakres do jazdy 2up z bagażem.

Jedną rzeczą, do której należy się dostosować w dzisiejszych czasach, jest to, że opony mają więcej krzemionki niż w ostatnich dziesięcioleci, więc oferują doskonałą przyczepność i długą żywotność bez starej potrzeby stosowania bardzo wysokich maksymalnych ciśnień w oponach o miękkiej mieszance...... w rzeczywistości może to powodować szybkie zużycie.

Ps prawie zapomniałem...... nie wszystkie opony są zbudowane tak samo - np. michelin PR1-2-3-4-5 to wszystkie radialne z opasaniem z kevlaru, podczas gdy Metzler/Dunlop/Pirelli/itp. to radialne z opasaniem stalowym....... opona z opasaniem z kevlaru będzie pracować chłodniej niż radialna z opasaniem stalowym (i będzie trwalsza), ale będzie potrzebowała więcej czasu na rozgrzanie od zimnego startu........ wybory wybory..... nie ma dobra ani zła.... po prostu trzeba wybrać odpowiedni motocykl i kombinację opon dla indywidualnych potrzeb/preferencji/itp........ łatwe, co? :wink2:
Fetyszysta ciśnienia w oponach!! Hurra

Naprawdę?

Czy przeczytałeś post i zrozumiałeś treść i kontekst?.....

Zauważ, kiedy to zostało napisane...? Lata temu.....:confused:

Myślisz, że wniosłeś wartość do społeczności od czasu dołączenia kilka miesięcy temu? 💨

Wielu szanowanych instruktorów jazdy omawia TP w filmach i sesjach praktycznych. Żadna nauka o rakietach, ani nowa technologia.... Wiem o tym od ponad 50 lat, ucząc się na własnych błędach i uporem, oraz od szybszych gości.

Zapraszam do niezgadzania się.... możesz wiedzieć więcej niż ja i to jest w porządku.....;).

Zasady forum promują uprzejmość i szacunek - więc dzięki kolego.....proszę bardzo 🤔....

(y)

NAPRAWDĘ chciałbym, żeby progi TPMS można było regulować przez kierowcę (mocno przewraca oczami). Lubię jeździć moim GT bardziej sportowo, ponieważ mam na nim sportowe opony...ale jest ten cholerny komunikat ostrzegawczy... westchnienie. Następna wizyta w Stealership sprawi, że całkowicie dezaktywuję monitorowanie, tak jak zrobiłem to w moim R.

Naprawdę?

Czy przeczytałeś post i zrozumiałeś treść i kontekst?.....

Zauważ, kiedy to zostało napisane...? Lata temu.....:confused:

Myslisz, że wniosłeś wartość do społeczności od czasu dołączenia kilka miesięcy temu? 💨

Wielu szanowanych instruktorów jazdy omawia TP w filmach wideo i sesjach praktycznych. Żadna nauka o rakietach, ani nowa technologia.... Wiem o tym przez większość moich 50 lat jazdy, ucząc się na własnej katastrofie i upartości oraz od szybszych facetów.

Zapraszam do niezgadzania się, chociaż.....możesz wiedzieć więcej niż ja i to jest w porządku.....;).

Zasady forum promują uprzejmość i szacunek - więc dzięki kolego.....proszę bardzo 🤔....

(y)
Hura lolol ha, dupek

Hooray lolol ha , twat
Dzięki kolego,...(y)

Czujesz się teraz lepiej, skoro już to z siebie wyrzuciłeś.....:LOL:

Zacznij pracować nad postem nr 4, ale nie marnuj swojej złości na mnie, jest tu o wiele więcej celów do osiągnięcia.

"Zignorowałem" cię, więc zrób to samo ze mną, jeśli chcesz i pobaw się z innymi.;)

41 - 58 of 58 Posts